Πρόκριση του ΕΠΑ.Λ. Κω στον διαγωνισμό «Έξυπνα Νησιά» του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ)

Ένα από τα δώρα του ΔΑΦΝΗ προς τους συμμετέχοντες.
Ένα από τα δώρα του ΔΑΦΝΗ προς τους συμμετέχοντες.

Το σχολείο μας έλαβε μέρος στον διαγωνισμό «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης», που διοργανώνεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και προκρίθηκε στη Β” φάση. Τι σημαίνει αυτό;
Στον εν λόγω διαγωνισμό εκπαιδευτικοί, μαθητές και τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάστηκαν και πρότειναν έργα κοινής ωφέλειας για τον τόπο τους γύρω από 4 τομείς παρέμβασης ( Υδατικοί Πόροι, Μεταφορές, Απορρίμματα, Ενέργεια). Οι μαθητές κλήθηκαν να εμπνευστούν από την Ατζέντα των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας “Έξυπνα Νησιά” και να συμβάλλουν ενεργά στο σχεδιασμό του τόπου τους. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης των έργων αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρά τους για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Το ΕΠΑ.Λ. Κω συμμετείχε με μια πρόταση για το νησί της Κω που αφορά τον Τομέα της Ενέργειας. Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α” τάξης που έλαβαν μέρος, δηλαδή οι

Μανιάς Μιχάλης
Πετρή Ραφαέλα
Σπανού Μαριλένα και
Χατζηλάου Γιώργος

πρότειναν την αξιοποίηση του παλαιού δημοτικού λατομείου στο χωριό Πυλί της Κω για την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανεμογεννητριών και υδροστροβίλων. Η παραγόμενη από το αιολικό πάρκο ενέργεια, όταν δεν θα χρησιμοποιείται, θα αξιοποιείται για άντληση νερού.

Ο χώρος του παλαιού δημοτικού λατομείου Κω που προτάθηκε από το ΕΠΑ.Λ. ΚΩ προς αξιοποίηση.

Ο χώρος του παλαιού δημοτικού λατομείου Κω που προτάθηκε από το ΕΠΑ.Λ. ΚΩ προς αξιοποίηση.


Χάρτης του νησιού Κω με επισήμανση της περιοχής όπου βρίσκεται το παλαιό δημοτικό λατομείο Κω.

Χάρτης του νησιού Κω με επισήμανση της περιοχής όπου βρίσκεται το παλαιό δημοτικό λατομείο Κω.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει ως στόχο α) να αντιμετωπιστεί η αστάθεια παραγωγής των ΑΠΕ, β) να αυξήσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη διείσδυση των ΑΠΕ και γ) να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στην πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου από την παραγωγή ενέργειας, στην ισχυροποίηση των τοπικών θεσμών και στην δημιουργία πρόσθετου ενδιαφέροντος για ειδικές μορφές τουρισμού.

Με την πρόκριση της συμμετοχής του σχολείου στην Β” φάση, η μαθητική ομάδα γνωστοποίησε την πρότασή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νησιού σε ειδική διαδικτυακή συνάντηση, κατά την οποία ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να υλοποιήσει το έργο και εξήγησε ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί γιατί: α) προτείνεται σε περιοχή που είναι εφικτή η αδειοδότησή του, β) χρησιμοποιούνται ώριμες τεχνολογίες που δεν δημιουργούν αβεβαιότητα στην υλοποίησή του, γ) διευκολύνεται η εκπλήρωση της υποχρέωσης του Δήμου να αποκαταστήσει τον χώρο του παλιού δημοτικού λατομείου, και δ) για τόσο φιλικά προς το περιβάλλον και καινοτόμα έργα υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης σημαντικών χρηματοδοτήσεων από κοινοτικούς πόρους καθώς και από το Πράσινο Ταμείο.

Μένει μόνο να μάθουμε αν τελικά η πρόταση του ΕΠΑ.Λ. Κω θα είναι μεταξύ των προτάσεων που θα προκριθούν προς υλοποίηση. Αυτό θα το μάθουμε την προσεχή Τρίτη 15 Ιουνίου, κατά την διαδικτυακή τελετή απονομής. Καλή επιτυχία!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης