ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

δημιουργία εικόνας: Γεωργία Σπυράτου

Βαριές ήταν οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους την περίοδο του lockdown από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021. Άγχος, εκνευρισμός, καταθλιπτικές τάσεις και συγκρούσεις μέσα στο σπίτι, έλλειψη ενδιαφερόντων ήταν μερικά από τα φαινόμενα που καταγράφτηκαν στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Μάλιστα, πάρα πολλοί γονείς τηλεφώνησαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) για θέματα που κυρίως αφορούν τη δυσλειτουργική χρήση του διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια του «Μένουμε σπίτι», ψυχολόγοι παρουσίασαν κάποιες δημοσιεύσεις, οι οποίες δείχνουν μια αύξηση του άγχους από τους εφήβους, καθώς ο φόβος μετάδοσης του COVID-19 συσχετίστηκαν ήπια έως σοβαρά με μετατραυματικό στρες και αϋπνία.

Ένα καταθλιπτιτικό συναίσθημα σκέπασε τις ζωές αρκετών εφήβων, καθώς η αποχή από δραστηριότητες, η έλλειψη κοντινής επαφής με φίλους δημιούργησαν μια έλλειψη ενδιαφέροντος και μελαγχολική διάθεση. Επίσης, παρατηρήθηκε εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου και γενικά στάση παραίτησης και έλλειμμα προοπτικής/ αισιοδοξίας.

Τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας ήταν ιδιαίτερα νευρικά με δυσκολία στη συγκέντρωση και την τήρηση του καθημερινού προγράμματος, ενώ έκαναν και υπερβολική χρήση του διαδικτύου. Ακόμα, σημειώθηκαν αρκετές διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία – βουλιμία). Το κλείσιμο των γυμναστηρίων δημιούργησε ανασφάλεια και αίσθημα απώλειας και απομόνωσης σε εφήβους με ορθοδεξία.

Προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας αντιμετώπισαν και οι γονείς, οι οποίοι εμφανίζονταν περισσότερο αγχωμένοι, με μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη διάθεση και αυξημένη ανησυχία για τις επιπτώσεις του COVID-19. Επίσης, ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες περιπτώσεις από τα παιδιά τους και δεν γνώριζαν πώς να τα αντιμετωπίσουν.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, πως στην περίοδο του περιορισμού της κυκλοφορίας, δόθηκε ο χρόνος να επαναπροσδιορίσουν στόχους και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.

Ας ελπίσουμε να μην ξαναβρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση και ο περιορισμός του κορωνοϊού να είναι σύντομος.