Κάπνισμα: Πανδημία όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των εφήβων

Στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι έφηβοι καταφεύγουν στο κάπνισμα με αποτέλεσμα το 57% των μαθητών να έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους και 21% των μαθητών να καπνίζουν συστηματικά σύμφωνα με έρευνες. Το γεγονός αυτό είναι πλέον φανερό στα στενά, στους δρόμους, στα στέκια ή γενικότερα σε μέρη που συχνάζουν έφηβοι.

Ακούγοντας όμως αυτές τις πληροφορίες μας δημιουργείται προβληματισμός , διότι το μεγαλύτερο ποσοστό τ ων εφήβων έχουν καπνίσει τουλάχιστον  μια φορά στη ζωή τους. Οι αιτίες εξαιτίας των οποίων οι νέοι καταφεύγουν στο κάπνισμα είναι πολλές, όπως για παράδειγμα είναι η συνήθεια καπνίσματος των γονέων, το κοινωνικό περιβάλλον των νέων, η διαχείριση άγχους και η καταπίεση, η διαφήμιση και η εμπορική σύνδεση με την εικόνα του.

Είναι γνωστές σε όλους οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό του ανθρώπου. Μια από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις του καπνίσματος είναι η βλάβη του πνεύμονα. Συγκεκριμένα οι θάνατοι από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι 10 φορές περισσότεροι στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. Ακόμη, οι έφηβοι μπορούν να αποκτήσουν νοσήματα πεπτικού, μυοσκελετικού και συνδετικού ιστού.

Τέλος, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο
μολύνσεων. Πολλά προβλήματα υγείας που συσχετίζονται με το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν λειτουργικές βλάβες και αναπηρία. Παρόλο που οι περισσότερες από τις προαναφερθέντες επιπτώσεις είναι γνωστές στους περισσότερους, λίγοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν τελικά να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά και πάρα πολλοί εκείνοι που αναζητούν τρόπους για να απεξαρτηθούν από τον εθισμό του καπνίσματος. Αρχικά πριν ακόμη κάποιος μπει στην διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, θα πρέπει να μιλήσει σε έναν
μεγαλύτερο από αυτόν σε ηλικία, που εμπιστεύεται και να ζητήσει βοήθεια. Ύστερα, οφείλει να συλλογιστεί τις δικές του τακτικές με σκοπό να ελαττώσει την επιθυμία του καπνίσματος. Για παράδειγμα ο αθλητισμός και η συζήτηση με την οικογένεια/ τους φίλους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα. Τέλος, θα πρέπει να αναζητήσει την βοήθεια ενός ειδικού.
Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε ότι πλέον το κάπνισμα έχει μπει στις ζωές των μεγάλων αλλά και των μικρών. Ίσως οι αιτίες να διαφέρουν μεταξύ τους κατά περίπτωση αλλά οι επιπτώσεις είναι ίδιες. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει οι έφηβοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επιλογές τους.

Η συντακτική ομάδα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

smart

Πηγές:

https://iliaktida.eu/%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-

%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

https://www.iatriko.gr/el/content/oi-sovares-epiptoseis-toy-kapnismatos?cl=609

https://www.pharmamanage.gr/index.php/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-

%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7/3240-
oi-arnitikes-epiptoseis-tou-kapnismatos

https://www.anapnoi.net/pneymonologika-nosemata-chania-crete/to-kapnisma-kai-e-diakope-toy/pos-na-kopsete-to-kapnisma/

https://www.mama365.gr/7055/pos-milame-sto-paidi-gia-to-kapnisma.html

https://www.in.gr/2017/04/07/health/health-news/oi-goneis-kapnistes-prokaloyn-karkinikes-genetikes-allages-sta-paidia/

https://cancerhellas.org/tag/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE-

%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/

https://hcds.gr/epiptoseis-ofeli-apo-tin-diakopi-tou-kapnismatos/

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης