ΣΑΝΤΙΡΒΑΝ ΤΖΑΜΙ

Το Σαντιρβάν Τζαμί

Ο όρος Σαντιρβάν είναι περσικής προελεύσεως. Είναι είδος βρύσης ή πηγής το οποίο, συνήθως, κατασκευάζεται στα τζαμιά στην είσοδο. Ο κύριος σκοπός του Σαντιρβάν είναι η παροχή νερού για κατάποση ή για τελετουργίες.

Το Σαντιρβάν Τζαμί είναι ένα μουσουλμανικό τέμενος με σπάνιο εξωτερικό διάκοσμο στην παλιά μουσουλμανική συνοικία. Αποτελεί παλίμψηστο της ιστορίας της πόλης. Ο μιναρές του χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ενώ το κυρίως κτίριο ανακαινίστηκε το 1806 από τον Μεχμέτ Αλί Αγά. Λειτούργησε ως χώρος λατρείας μέχρι και το 1920.

Από το 1927 έως και το 1981 στέγασε την τοπική εφημερίδα «Θάρρος». Δύο χρόνια μετά ανακηρύχθηκε διατηρητέο, αλλά λόγω της έλλειψης πόρων και έγνοιας για τη συντήρησή του κόντεψε να καταστραφεί ολοσχερώς μια και η στέγη είχε καταρρεύσει. Το 2012 η εταιρεία Raycap του Δραμινού Κώστα Αποστολίδη ξεκίνησε διαδικασίες για την ανακαίνιση και επισκευή του κτίσματος. Η αποκατάσταση άρχισε το 2015 με σεβασμό στην ιστορική αξία του κτηρίου.

Σήμερα, το Σαντιρβάν Τζαμί λειτουργεί ως μουσείο. Η Δράμα με την Καβάλα είναι οι ελληνικές πόλεις που ενσωμάτωσαν (με βάση τον πληθυσμό τους) τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων το 1923. Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή εκτίθενται στο Σαντιρβάν Τζαμί 41 εκκλησιαστικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες.

Από τον μαθητή:  Δέλτσιο Χρήστο, Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης