Τεχνολογία: κίνδυνοι και προστασία

Τεχνολογία: κίνδυνοι και προστασία

Είναι ευρέως γνωστό ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι άνθρωποι έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με νέα τεχνολογικά επιτεύγματα. Ειδικότερα οι νέοι δαπανούν τον χρόνο τους ασχολούμενοι με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, φορέα που μπορεί να είναι λυσιτελής από την μια, αλλά από την άλλη να ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους.

Συχνά οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αντί να τα χρησιμοποιούν επικουρικά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις,  φτάνουν στο σημείο να τις υποκαθιστούν  με τη διαδικτυακή επικοινωνία.  Περιορίζουν, δηλαδή, δραστικά την άμεση επαφή και τη δια ζώσης συνομιλία και συναναστροφή και προτιμούν την εικονική μορφή της επικοινωνίας. Η επιλογή αυτή όμως, εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς, καθώς δεν προσφέρει τα ψυχικά οφέλη της πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίας.

Συνάμα, οι φιλίες και οι γνωριμίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν βασίζονται πάντοτε στην ειλικρίνεια και στην πραγματική προσωπικότητα των ατόμων, αφού οι χρήστες έχουν την τάση να παρουσιάζουν στα προφίλ τους μια διαφορετική και κυρίως ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού και της ζωής τους. Δημιουργούνται, έτσι, σχέσεις επικοινωνίας οι οποίες στηρίζονται σε μια παραποιημένη εντύπωση για τον χαρακτήρα και για την αληθινή φύση των επιμέρους ατόμων.

Κάθε χρήστης των μέσων αυτών θα πρέπει να προφυλάσσει τα προσωπικά του δεδομένα και να μη δημοσιεύει αλόγιστα στοιχεία της προσωπικής του ζωής, καθώς δεν μπορεί πάντοτε να ελέγχει απόλυτα ποιοι θα είναι οι αποδέκτες αυτών των πληροφοριών. Θα πρέπει, συνάμα, να είναι πολύ προσεκτικός και επιφυλακτικός απέναντι σε μηνύματα και προσκλήσεις που τυχόν δέχεται από άτομα που δεν γνωρίζει. Όπως στην πραγματική ζωή, έτσι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν και δρουν άνθρωποι χαμηλής ηθικής και κακόβουλων προθέσεων.

Οι γονείς από τη δική τους πλευρά, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό ρόλο  στην προστασία των ανηλίκων από τη λανθασμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και από την υπερβολική έκθεση σε αυτά. Βασικό, λοιπόν, ζητούμενο σε πρώτο επίπεδο είναι η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της κοινωνικότητας των νέων, με ποικίλες δραστηριότητες και δημιουργικό καθημερινό πρόγραμμα, ώστε να μην παρασύρονται από τα θέλγητρα του διαδικτυακού εικονικού κόσμου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η τεχνολογία διαδραματίζει καίριο ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και λειτουργεί ως φορέας κοινωνικοποίησης. Εντούτοις, η ίδια και τα “social media” μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και ειδικά στους νέους. Για αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να μεριμνήσουν όλοι οι φορείς, όπως και οι ίδιοι οι χρήστες, για την πιο ασφαλή περιήγηση τους στο διαδίκτυο, ώστε να προστατευτούν από τους ενδεχόμενους κινδύνους.

 Από τις μαθήτριες:

Ραφαέλα Μαυροπούλου και

Ραφαηλία Κουμουστιβίδου  (Γ3)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης