Ανισότητα των φύλων : Το τρωτό σημείο του κόσμου

madame figaro

Η πλήρης ισότητα των δύο φύλων παραμένει «κενό» γράμμα μέχρι και σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σε κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση και η πολιτική, οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν την πλειονότητα των θέσεων. Ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο δυτικό κόσμο για την ισότιμη αντιμετώπιση των φύλων.

Στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες φαίνεται ότι -σε νομικό τουλάχιστον επίπεδο- έχουν πετύχει την πλήρη εξίσωση τους με τους άνδρες. Το γεγονός, όμως, ότι για πολλές δεκαετίες η γυναίκα βρισκόταν σε υποδεέστερη θέση έναντι αυτής των ανδρών έχει δημιουργήσει κάποια στερεότυπα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

Στον επαγγελματικό χώρο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κατάφωρες διακρίσεις, καθώς συνήθως οι θέσεις ευθύνης με σημαντικές οικονομικές απολαβές καλύπτονται από άνδρες. Επίσης, στο χώρο του θεάματος και της διαφήμισης, οι υπεύθυνοι τείνουν να εκμεταλλεύονται την έλξη που ασκεί το γυναικείο σώμα στο ανδρικό κοινό προβάλλοντας συχνά ένα μισοντυμένο κορίτσι ή και γυμνό για την άνοδο της τηλεθέασης μιας εκπομπής  και για την προώθηση των προϊόντων μιας εταιρίας.

Η ανισότητα, βέβαια, είναι εντονότερη  στις μουσουλμανικές χώρες που θέλουν τη γυναίκα σε υποδεέστερη θέση έναντι των ανδρών.

Η πολιτεία, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, οφείλει να φροντίζει ώστε τα δικαιώματα των γυναικών να γίνονται σεβαστά και να μην επιτρέπεται κανένα φαινόμενο ανισότητας. Από την άλλη, μέρος ευθύνης για την επίτευξη της ισότητας έχουν και οι ίδιες οι γυναίκες, που καλούνται  να αποδοκιμάζουν συμπεριφορές που καταπατούν τα δικαιώματα τους και μειώνουν την  αξία του φύλου τους.

Συμπερασματικά, στο γυναικείο ζήτημα έχει σημειωθεί αλματώδης πρόοδος σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα, αλλά δεν παύει να αποτελεί πρόβλημα και στη σημερινή εποχή. Η πλήρης εξίσωση των δύο φύλων αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία.

Τσαλίκη Κατερίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης