Περιήγηση στην παλαιά πόλη της Παιανίας

Την Τρίτη 6 Μάϊου ξεκίνησε το διασκεδαστικό πρόγραμμα για εμάς. Πήραμε λοιπόν το σχολικό λεωφορείο και φτάσαμε στο 2ο Δημοτικό σχολείο Παιανίας. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να μας ξεναγήσει ο κύριος Μαραγκουδάκης, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού σχολείου Παιανίας. Επίσης, μας ξενάγησε και η κυρία Παπαδημητρίου, υποδιευθύντρια και δασκάλα του 2ου Δημοτικού σχολείου Παιανίας η οποία είναι κάτοικος στην περιοχή.

Πήραμε τον δρόμο για τον λόφο Βουή, γιατί όπως μας είπε και ο κύριος Μαραγκουδάκης πήρε το όνομά της από τους ντόπιους κατοίκους επειδή βούιζε από τον αέρα. Κάναμε μια στάση στον μαγευτικό πεζόδρομο και μετά «συστηθήκαμε» με το «τρελό βουνό» τον Υμηττό. Μετά, κινηθήκαμε στο Καμάρθι που κοιτάει το Πηγάρθι. Στο Καμάρθι σταματήσαμε και κολατσίσαμε. Έπειτα, κατεβήκαμε στο παλιό χωριό της Παιανίας και είδαμε την πρώτη πλατεία με το πηγάδι και το παλιό καφενείο.

παιανιαπαλαια1

Σταθήκαμε στο προαύλιο της Εκκλησίας Χριστού Γέννηση και παρατηρήσαμε το παλιό 2ο Δημοτικό σχολείο Παιανίας. Περιηγηθήκαμε στις παλιές αίθουσες και θαυμάσαμε το Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό κτίριο του σχολείου.

παιανιαπαλαια2

Κατηφορίσαμε μπροστά στην πλατεία Δημοσθένους, παρατηρήσαμε την προτομή του Δημοσθένη και τυχαία συναντήσαμε τον πολύ παλιό Διευθυντή του 2ου Δημοτικού σχολείου κύριο Αναστόπουλο. Τον χειροκροτήσαμε από τη χαρά μας και εκείνος συγκινήθηκε. Μετά, προχωρήσαμε στην κεντρική πλατεία της σημερινής Παιανίας και αντικρίσαμε την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής , που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Φώτη Κόντογλου και εκεί στεκόταν και ο στρατηγός Ντάβαρης από την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι, ολοκληρώθηκε μια φανταστική περιήγηση στην πόλη της Παιανίας φτάνοντας απ΄έξω από το παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο.

παιανιαπαλαια3

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αγαπήσαμε και γνωρίσαμε το μέρος που ζούμε και μεγαλώνουμε ακόμα περισσότερο!

των μαθητριών της Δ τάξης Μ.Ε. και Τ.Ι.

Περί 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 88 Άρθρα
1o Δημοτικό Σχολείο Παιανίας