Ο Κινηματογράφος στο πέρασμα των χρόνων
Ο Κινηματογράφος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μορφές Τέχνης και ψυχαγωγίας στη σύγχρονη εποχή. Η ιστορία του ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να πειραματίζονται με τρόπους καταγραφής και προβολής κινούμενων εικόνων.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Κινηματογράφου είχαν οι Αδελφοί Λυμιέρ οι οποίοι το 1895 παρουσίασαν στο κοινό τις πρώτες κινηματογραφικές προβολές στο Grand Cafe με τη συσκευή τους, τον κινηματογράφο (cinematographe), κατάφεραν να καταγράφουν και να προβάλλουν κινούμενες εικόνες εντυπωσιάζοντας τους θεατές.
Η πρώτη ταινία που θεωρείται ότι προβλήθηκε ήταν η ταινία με τίτλο: «Η Άφιξη του Τρένου» (L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat) είναι ένα εμβληματικό φιλμ μικρού μήκους (50 δευτερολέπτων) που γυρίστηκε το 1895 και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1896 από τους πρωτοπόρους του κινηματογράφου, Αδελφούς Λυμιέρ. Η ταινία έδειχνε ένα τρένο να φτάνει σε ένα Σταθμό και παρ όλη τη μικρή της διάρκεια προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο κοινό καθώς πολλοί πίστευαν ότι το τρένο θα βγει από την οθόνη.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Κινηματογράφος εξελίχτηκε ραγδαία. Από τις ασπρόμαυρες και βουβές ταινίες φτάσαμε στις ομιλούσες ταινίες τη δεκαετία του 1920 και αργότερα στις έγχρωμες παραγωγές. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν διαφορετικά είδη ταινιών, όπως δράμα, κωμωδία, περιπέτεια ενώ η τεχνολογία συνέχισε να εξελίσσεται.
Σήμερα, ο κινηματογράφος συνδυάζει τέχνη και τεχνολογία με εντυπωσιακά οπτικά εφέ και ψηφιακές τεχνικές. Παρά την εξέλιξη του, παραμένει ένα μέσο που αφηγείται ιστορίες, προκαλεί συναισθήματα και ενώνει ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο.
Κωστής, Βασίλης, Γεωργία, Παναγιώτα, Έρη, Ξένια, Βιβή
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας είναι ένα Ίδρυμα , μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που έχει ως σκοπό την παραγωγή και τη διάδοση του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.
Επίσης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων και Ιδρυτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογράφου. Συμμετέχει και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας. Ο προκάτοχος του είναι η Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου που είχε ιδρυθεί το 1950.
Το κτίριο Της Ταινιοθήκης της Ελλάδας περιλαμβάνει:
- Τα Εργαστήρια Αποκατάστασης Συντήρησης και Φύλαξης του Αρχειακού Υλικού
- Βιβλιοθήκη
- Ψηφιακό Αναγνωστήριο
- Μουσείο Κινηματογράφου
Παράλληλα λειτουργεί ως Κινηματογράφος για προβολή Διάφορων ειδών ταινιών και αφιερωμάτων.
Στο 37ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που έγινε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο κτίριο του Κέντρου Πομπιντού, Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας τιμήθηκε ως το τιμώμενο Κινηματογραφικό Αρχείο του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (Cinema du Reel) για το 2025.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2014 η ταινιοθήκη της Ελλάδας ψηφίστηκε, από την Ολομέλεια της Βουλής, ως Επίσημος Φορέας Διαφύλλαξης Κινηματογραφικής Κληρονομιάς.
Νικολία, Δήμητρα, Γαρυφαλλιά, Διονυσία, Πάνος, Βασίλης
Επίσκεψη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Επισκεφτήκαμε με το Σχολείο μας την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στον Κεραμεικό, στην Αθήνα. Εκεί ένιωσα λες και μπήκα σε Μηχανή του Χρόνου για τον Κινηματογράφο.
Μέσα είδαμε το Μουσείο Κινηματογράφου όπου μας παρουσίασαν τεράστιες παλιές μηχανές προβολής και μηχανές λήψης που τώρα πια μοιάζουν με αντίκες. Στη συνέχεια είδαμε μόνο την μια Αίθουσα Προβολής η οποία ήταν ευρύχωρη και οι τοίχοι της ήταν βαμμένοι με κεραμιδί χρώμα. Η μεγάλη οθόνη ήταν μπροστά από τις θέσεις που καθόμασταν και φαινόταν τεράστια. Δεν νομίζω ότι είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Προς το τέλος της επίσκεψης και αφού ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο και είδαμε την Προβολή παίξαμε ένα παιχνίδι. Οι κυρίες οι οποίες μας ξεναγούσαν στο χώρο, είχαν βάλει μια φωτογραφία και μας ζητήθηκε να παριστάνουμε αντικείμενα ή ανθρώπους που φανταζόμασταν ότι υπήρχαν γύρω από τη φωτογραφία.
Ήταν μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσουμε είτε μόνοι μας.
Ανθή, Μαρίνα, Ελεάνα, Πέγκη, Γιώργος, Γιώτα, Μαριλένα
Παρουσίαση στο 15ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
Συμμετείχαμε για μια ακόμη χρονιά στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας παρουσιάζοντας το animation που δημιουργήσαμε στο πλαισιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Anima-τιζόμαστε» καθώς και τον τρόπο που εμπνευστήκαμε και υλοποιήσαμε την ψηφιακή μας δημιουργία.
Εργαστήρια από Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Πρόγραμμα στο Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
Το Μουσείο Κινηματογράφου, στη Θεσσαλονίκη, ήταν σε ένα πολύ ωραίο σημείο, στην Παραλία. Ήταν με πολύ ωραία σχεδιασμένο. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου που μας κίνησαν το ενδιαφέρον. Είδαμε μια ταινία φανταστική και περιηγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου όπου υπήρχαν πολλές κάμερες από πιο παλιές έως και πιο σύγχρονες.
Επίσης μας έδειξαν πως αποθηκεύεται μια ταινία και πως την έβαζαν να παίξει, να προβληθεί, τα πιο παλιά χρόνια όπου υπήρχε υποχρεωτικό διάλειμμα για να γίνει η αλλαγή της μπομπίνας της ταινίας.
Έπειτα φτιάξαμε μια ταινία όλοι μαζί και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.
Σ. Γ.
Μου άρεσε που Πήγαμε στο Μουσείο Κινηματογράφου και κάναμε δικιά μας ταινία.
Ήταν ωραία που είδαμε τις διάφορες μηχανές από την παλιότερη εποχή μεμανιβέλα έως και τις πιο σύγχρονες.
Π. Μ.
Ήταν ωραία γιατί ο καθένας είχε το δικό του ρόλο και περάσαμε πολύ ωραία. Δημιουργήσαμε και γελάσαμε. Είδαμε πως γίνεται η λήψη αλλά και πως δουλεύεται στον υπολογιστή.

