ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

27 ΑΠΡΙΛΗ

1770: Γεννιέται ο Έντουαρντ Κόνδριγκντον, βρετανός ναύαρχος, διοικητής της αγγλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

1791: Γεννιέται ο Σάμιουελ Μορς, Αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1810: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise».

https://www.youtube.com/watch?v=_mVW8tgGY_w

1864: Πεθαίνει ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης.

1908: Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Διαρκούν 6 μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου της Κατοχής. Τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στην πρωτεύουσα, με τα «κατάκλειστα σπίτια», όπως έλεγε λίγες ώρες πριν το τελευταίο ραδιοφωνικό μήνυμα της «ελεύθερης ακόμη Αθήνας».

26 ΑΠΡΙΛΗ

1798: Γεννήθηκε ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος φιλέλληνας. Δημιούργησε πίνακες με θέμα την ελληνική επανάσταση με πιο χαρακτηριστικό το αριστούργημά του «Η σφαγή της Χίου».

σφαγη χιου

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια σκλαβιάς.

1825: Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1937: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει ολοκληρωτικά τη βασκική πόλη της Γκερνίκα στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του “Η καταστροφή της Γκερνίκα”.

Guernica

1986: Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

25 ΑΠΡΙΛΗ

1744: Πεθαίνει ο Άντερς Κέλσιους, Σουηδός αστρονόμος, δημιουργός της κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας που φέρει το όνομά του.

1840: Γεννιέται ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, μεγάλος Ρώσος συνθέτης. («Ο Καρυοθραύστη», «Η Λίμνης των Κύκνων»).

1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1874: Γεννιέται ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι, Ιταλός εφευρέτης του ασυρμάτου. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1909.

1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1974: Η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας

24 ΑΠΡΙΛΗ

1184 π.Χ: Κατά μία άποψη, οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία, στην οποία εισέρχονται χρησιμοποιώντας το Δούρειο Ίππο.

1731: Πεθαίνει ο Ντάνιελ Ντεφόε (Daniel Defoe, γεννήθηκε το 1660), Άγγλος επιχειρηματίας, συγγραφέας, δημοσιογράφος και φυλλαδιογράφος, ο οποίος έγινε διάσημος από το μυθιστόρημά του Ροβινσώνας Κρούσος. Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του αγγλικού μυθιστορήματος.

1792:  Ο λοχαγός του πυροβολικού Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ συνθέτει τη “Μασσαλιώτιδα” (La Marseillaise), που σήμερα αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

1827: Μία μέρα μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινή Νέα Σμύρνη.

1915: Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923.

1944: Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1967: Το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ. Είναι ο πρώτος νεκρός της εποποιίας του διαστήματος.

1981:  Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.

1997: Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ.  Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στη Ρώμη, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 73-58.

23 ΑΠΡΙΛΗ

1616: Πεθαίνει ο διάσημος Άγγλος δραματουργός και ηθοποιός Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

1821: Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Αθανάσιο Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται. Ο Διάκος πιάστηκε αιχμάλωτος πολεμώντας γενναία και ο οποίος θα θανατωθεί με φρικτό τρόπο αρνούμενος να υποταχθεί στους Οθωμανούς.

1827: Πεθαίνει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη μέρα στο Φάληρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι.

1882: Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1999: Το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι βομβαρδίζεται από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. την οποία βομβάρδιζε καθημερινά επί 78 ημέρες. 16 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Στην Ελλάδα, οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας κυκλοφορούν με μαύρη κορδέλα σε ένδειξη πένθους, ενώ το ΝΑΤΟ, το οποίο γιόρταζε τα 50χρονά του σε πανηγυρική σύνοδο στις Βρυξέλλες, υπογράφοντας Διακήρυξη για το νέο του ρόλο, χαρακτήρισε το κτίριο στο Βελιγράδι «νόμιμο στόχο».

2005: Ανεβαίνει το πρώτο βίντεο στο YouTube με τον τίτλο «Me at the zoo» («Εγώ στο ζωολογικό κήπο»).

22 ΑΠΡΙΛΗ

1616: Πεθαίνει στη Μαδρίτη ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», Μιγκουέλ Θερβάντες.

Μιγκέλ ντε Θερβάντες

1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τραυματίζεται από σφαίρα στο Φάληρο. Εκφράζονται υπόνοιες για δολοφονική απόπειρα από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

1870: Γεννιέται ο μεγαλύτερος Ρώσος επαναστάτης Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, ο επονομαζόμενος Λένιν. Ήταν ο ιδρυτής του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία της ανθρωπότητας στο οποίο με νόμο απαγορεύτηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μετατρέποντας όλα τα μέσα παραγωγής των αγαθών σε κοινωνική ιδιοκτησία.

1915: Η πρώτη μαζική επίθεση με χημικά αέρια στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εξαπέλυσαν οι Γερμανοί κατά τη δεύτερη μάχη του Υπρ, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 στρατιώτες από τη Γαλλία και τις αποικίες σε 10 μόλις λεπτά. Πολύ περισσότεροι ήταν εκείνοι που τυφλώθηκαν.

1919: Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο εκχωρεί στην Ελλάδα την άδεια για την κατάληψη της Σμύρνης, με σκοπό την τήρηση της τάξης και την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στο πλαίσιο της εφαρμογής της επικείμενης συνθήκης των Σεβρών επί των ηττηθέντων Τούρκων.

1943: Στο Ανθοχώρι του Μετσόβου τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν την ιταλική φρουρά που αριθμούσε 1.200 άντρες και απελευθερώνουν το Μέτσοβο.

1969: Στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.

21 ΑΠΡΙΛΗ

753 π.χ. : Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη, σύμφωνα με την παράδοση..

1910: Πεθαίνει ο Μαρκ Τουέιν σε ηλικία 74 ετών, αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. («Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν»)

1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.

1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών. Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο συνεργάτης των γερμανών κατακτητών Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 (Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος κλπ.) συνεργάζονται κι αυτά με τις κατοχικές δυνάμεις ενάντια στην πατρίδα τους και παραμένουν στις θέσεις τους.

1963:  Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει από το Μαραθώνα στην πρώτη Πορεία Ειρήνης κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.

1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.  Η χούντα ξεκίνησε την εγκληματική δράση της ενάντια στο λαό και τη χώρα για μια επταετία με κορυφαίο γεγονός την προδοσία της Κύπρου της οποίας παραμένει ακόμη σε κατοχή το βόρειο τμήμα της από τους Τούρκους.

1983: Η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, σύμφωνα με την ΕΟΚ.

20 ΑΠΡΙΛΗ

1913: Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος γεννήθηκε στη Ζάτουνα της Γορτυνίας.

1914: Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1920: Τελετή έναρξης των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας. Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλλεται ο ολυμπιακός ύμνος από τον Βέλγο ξιφομάχο Βιτόρ Μπουάν.

1941: Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής. Μετά έγινε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, δηλαδή προδότης της πατρίδας του.

1955: Πεθαίνει ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας.

1999: Πέθανε σε ηλικία 75 χρόνων ο μεγάλος κωμικός Νίκος Ρίζος. 

19 ΑΠΡΙΛΗ

1587: Ο Βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1824: Τα χαράματα της 19ης Απριλίου 1824, Δευτέρα του Πάσχα, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 χρονών ο φιλέλληνας αγωνιστής της επανάστασης Λόρδος Μπάιρον (Βύρων). Τα τελευταία του λόγια του ήταν για την Ελλάδα: «Της έδωσα τον καιρό, την υγεία μου, την περιουσία μου, και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;» Τις μέρες εκείνες ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα μεγάλο ποίημα («Εις το θάνατο του Λορδ Μπάιρον») χαρισμένο στο μεγάλο αυτό λάτρη της Ελλάδας, που αρχίζει μ’ αυτούς τους στίχους: 

Λευθεριά, για λίγο πάψε
Νά χτυπάς με το σπαθί·
Τώρα σίμωσε καί κλάψε
Εις του Μπάιρον το κορμί·

1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

1882: Πεθαίνει ο Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1941: Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

1971: Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό εργαστήριο «Σαλιούτ». Τέσσερις μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» συνδέεται με το «Σαλιούτ» και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.

18 ΑΠΡΙΛΗ

1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους.

1897: Κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1906: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000 και οι άστεγοι σε 300.000.

1932:  Η Ελλάδα κηρύσσει επισήμως χρεοστάσιο. Όπως γνωστοποιεί στη σύνοδο της Κοινωνίας των Εθνών ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η χώρα αδυνατεί να καταβάλλει τις οφειλές της από τον εξωτερικό δανεισμό και αναστέλλει επί μία πενταετία την καταβολή των τοκοχρεολυσίων. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

1941: Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής.

1949: Η Ιρλανδία εγκαταλείπει τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και γίνεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

1955: Πέθανε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. Το 1933, με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Οι επιστημονικές εργασίες του Αϊνστάιν έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης φυσικής. Με αποφασιστικότητα τάχθηκε εναντίον του φασισμού, του πολέμου και της χρησιμοποίησης των ατομικών όπλων. Στα 1929 που στέλνει επιστολή στον Ελ. Βενιζέλο διαμαρτυρόμενος για την αποβολή φοιτητών από το πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους.

1967: Ο πυγμάχος, Μοχάμεντ Αλι, αρνείται να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ και τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

17 ΑΠΡΙΛΗ

1790:  Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της Αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776

1821:  Η Σάμος υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης και ξεσηκώνεται κατά του τουρκικού ζυγού.

1897: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας και την υπαγωγή της στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

1961: Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά», που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960) σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν.

2011: Πεθαίνει ο Νίκος Παπάζογλου τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και δισκογραφικός παραγωγός ο «ινδιάνος της ελληνικής μουσικής», συμπτωματικά λίγο μετά τον θάνατο του φίλου και συνεργάτη του Μανώλη Ρασούλη. Kαι η μουσική σκηνή της Ελλάδας φτώχυνε λίγο ακόμα. 

2012: 

Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος ένας από τους ελάχιστους αυθεντικούς λαϊκούς βάρδους, που όποιος άκουγε τη φωνή του μια φορά, δεν την ξεχνούσε. Μετρημένος, σεμνός, αξιοπρεπής, ανεπιτήδευτος, δεν το «έπαιξε» κάποιος. Μιλούσε για ελάχιστα πράγματα και πάντα με σεβασμό απέναντι στους άλλους. Ακόμη και για τις λατρείες του. Λίγα λόγια, μεστά, αντρίκεια.

8 χρόνια χωρίς αυτόν τον αυθεντικό μάγκα. Τον άντρα που δε ήθελε φτιασίδια για να δείχνει λεβέντης

16 ΑΠΡΙΛΗ

1178 π.Χ.:  Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του ελληνοαργεντινού αστρονόμου Κωνσταντίνου Βαϊκούση και του αργεντίνου βιοφυσικού Μαρσέλο Μανιάσκο.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

1810: Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα, που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία.

1821: Ο Φιλικός λαϊκός αγωνιστής Αντώνης Οικονόμου, που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Ύδρα, δολοφονείται από μισθοφόρους των εφοπλιστών-προκρίτων του νησιού.

1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα. Παρά την αντίδραση των δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ωστόσο, στη συνέχεια και υπό το βάρος της ογκούμενης λαϊκής οργής, η ποινή τους μετατράπηκε σε 20ετή κάθειρξη, ενώ μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, το 1835, αμνηστεύτηκαν.

1896: Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

1899: Γεννήθηκε ο Αγγλος ηθοποιός, που άφησε εποχή ως Σαρλό, Τσάρλι Τσάπλιν. Ο Τσάπλιν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε –και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), η οποία σατίριζε το ναζισμό.  Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι  Τσάπλιν άφησε ένα ανεπανάληπτο έργο, ταινίες με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Με οξύτητα και το εκπληκτικό του χιούμορ άσκησε κριτική στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στην αθλιότητα και στην υποκρισία.

1943: Στην Θεσσαλονίκη χιλιάδες λαού, αψηφώντας τα κατασταλτικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής, κατεβαίνουν σε διαδήλωση μπροστά στη Γενική Διοίκηση με αίτημα τη ματαίωση της επιστράτευσης που κήρυξαν οι Γερμανοί.

15 ΑΠΡΙΛΗ

1452: Γεννήθηκε ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και επιστήμονας Λεονάρντο ντα Βίντσι. Θεωρείται ιδιοφυΐα που ενδιαφερόταν για «τα πάντα» μεταξύ άλλων την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος

Τα 10 πιο διάσημα έργα του Leonardo Da Vinci

1748: Γεννήθηκε ο ιατρός, Αδαμάντιος Κοραής, φιλόλογος και ηθικοφιλόσοφος, «δάσκαλος του γένους». από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. Σπουδαίος στην εποχή του και με μεγάλο κύρος.  Ζώντας στο Παρίσι από το 1788 και ως το τέλος της ζωής του έζησε από κοντά τη Γαλλική Επανάσταση, τα γεγονότα της οποίας επηρέασαν καθοριστικά τη σκέψη του. Έκανε διαλέξεις για την απελευθέρωση των Ελλήνων και κέρδισε το σεβασμό για την πλατιά του μόρφωση, τη συνθετική του ικανότητα, τη διορατικότητα, τη μαχητικότητα και τον άδολο πατριωτισμό του. Είναι ο άνθρωπος που ταιριάζει περισσότερο απ’ όλους ο χαρακτηρισμός «δάσκαλος του γένους». Με τη δράση του βρέθηκε απέναντι στο Πατριαρχείο, στους κοτζαμπάσηδες και στους Φαναριώτες. 

1913: Η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

1923: Στον κινηματογράφο Ριάλτο Θίατερ της Νέας Υόρκης προβάλλεται η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία.

1989: Στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, συμβαίνει η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Το γεγονός συμβαίνει λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ- Νότιγχαμ, λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ.

2019: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την οροφή της Παναγίας των Παρισίων καθώς και την κορυφή του ενός οβελού της.

Παναγία των Παρισίων: Η φωτιά.

14 ΑΠΡΙΛΗ

1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία «Οθώνειον Πανεπιστήμιον», σήμερα λέγεται Καποδιστριακό.

1865: Ο ηθοποιός, Τζον Γουίλκς Μπουθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης

1891: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας. (Γεννήθηκε το 1815)

1912: 23:40 μ.μ.: Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Βυθίζεται δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 π.μ. στις 15 Απριλίου, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.

1924: Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατάργησε τη βασιλεία. Πολύ γρήγορα όμως δυστυχώς επανήλθε καταπιέζοντας τον ελληνικό λαό. 50 χρόνια, το 1974, ο λαός την κατάργησε οριστικά.

1939: Γεννήθηκε ο μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού.

1981: Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια προσγειώνεται στη Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.

13 ΑΠΡΙΛΗ

1822: Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. 13 κορίτσια της Νάουσας, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.

1892: Η πρώτη απεργία γυναικών στην Ελλάδα. Η εργοδοσία αποφάσισε πως τα 80 λεπτά που πληρώνει στις υφάντρες για κάθε «τόπι» υφάσματος είναι πολλά… Έτσι ξεκίνησε, η πρώτη στην Ελλάδα απεργία εργατριών, από τις υφάντριες του εργοστασίου των Αδελφών Ρετσίνα, στον Πειραιά.

1924: Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, που πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα με τα αρχικά ΑΕΚ.

1926: Γεννήθηκε η Έλλη Λαμπέτη κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς.

1947: Γεννήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος στην Πάτρα. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους έλληνες συνθέτες, με πλούσιο και πολυποίκιλο έργο. Ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη της μουσικής. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους ελλήνων και ξένων ποιητών. Το 1979 θα κυκλοφορήσει τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, με τον οποίο θα γίνει ευρύτερα γνωστός. Τα τραγούδια του στην αρχή αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από την κριτική, αλλά γρήγορα κέρδισαν την αγάπη του κοινού και σήμερα ο «Σταυρός του Νότου» θεωρείται ένα από τα διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας, με πωλήσεις που προκαλούν ίλιγγο (υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα). Με αγάπη πάντα για την ποίηση, τον έμμετρο λόγο, ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος». Έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019, σε ηλικία 72 ετών.

Ο Σταυρός του Νότου (ολόκληρο το άλπουμ) 1979

1984: Πέθανε ολομόναχος, στο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.  Πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν το 1947, στην ταινία «Παιδιά της Αθήνας» του Τάκη Μπακόπουλου. Ακολούθησαν άλλες 134 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες κράτησε δευτερεύοντες ρόλους, κλέβοντας όμως πάντα την παράσταση. Ξεχωρίζουν: «Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Η βίλα των οργίων» (1964), «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» (1965), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Για ποιον χτυπά η κουδούνα» (1968), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» (1970), «Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977). Το ρόλο του Μπαρμπα-Γιώργη είχε ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία και στην τηλεοπτική σειρά «Το Λούνα Παρκ» το 1974.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

12 ΑΠΡΙΛΗ

1204: Οι σταυροφόροι της Δ΄ Σταυροφορίας παραβιάζουν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και μπαίνουν στην πόλη, που αλώνουν πλήρως την επόμενη ημέρα.

1861: Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865). Ο Αμερικανικός Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του βιομηχανικού βορρά και των μεγάλων γαιοκτημόνων του νότου, που έφτασε έως το σημείο της πλήρους ρήξης με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.

1942: Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Τα έκτακτα μέτρα της επιστράτευσης, οι συλλήψεις και οι απειλές δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι πέτυχαν τελικά μικρή αύξηση στους μισθούς τους.

1961: Πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση. Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» πραγματοποιεί θριαμβευτικά μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη. Στις 12 Απρίλη του 1961 ο άνθρωπος ξέφευγε για πρώτη φορά από την έλξη του πλανήτη του. Μέσα στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», ο υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ήταν ο πρώτος που είδε με τα μάτια του πόσο όμορφος αλλά και εύθραυστος είναι ο πλανήτης μας, αυτή η υδάτινη σφαίρα που μοιάζει να αιωρείται από το πουθενά μέσα στην άβυσσο.

1981: Πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια» στο διάστημα.

11 ΑΠΡΙΛΗ

1770: Γεννήθηκε ο Georges Canning (Τζορτζ Κάνινγκ), πρωθυπουργός της Αγγλίας, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Προς τιμήν του, η Πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του. Έφυγε από τη ζωή 8-8-1827.

1826: Ο Ελβετός φιλέλληνας και συντάκτης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», της πρώτης έντυπης εφημερίδας του Αγώνα Johann Jacob Meyer (Ιωάννης–Ιάκωβος Μάγερ) σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του και την υπηρέτριά του Σάννα, κατά τη διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου.

1827: Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους. Άρχισε στις 30 Μάρτη 1827 και έγινε σε μια περίοδο που κρινόταν οριστικά η τύχη της Επανάστασης. Οι «μεγάλες δυνάμεις» με τη Συνθήκη του Λονδίνου είχαν ζητήσει από την Τουρκία να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας στην Ελλάδα υπό τον όρο καταβολής φόρου υποτέλειας στο Σουλτάνο. Στη Γ’ Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε και απορρίφθηκε αυτή η πρόταση. Στην ίδια Εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε η ανάθεση της διοίκησης της Ελλάδας στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αποφασίστηκε ότι η θητεία του κυβερνήτη θα ήταν επταετής και στη συνέχεια θα γινόταν εκλογές. Ο Καποδίστριας ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 1828.

1970: Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αίσια στις 18 του Απρίλη.

1996: Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στο δραματικό τελικό του Παρισιού νικά 67-66 τη Μπαρτσελόνα.

 

10 ΑΠΡΙΛΗ

1821: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση (που δεν ξεκίνησε ο ίδιος, αλλά τη σαμποτάρισε αφορίζοντάς την).

1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο μετά από πολιορκία ενός έτους από τις οθωμανικές δυνάμεις.  Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.  Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.

1896: Ο Σπύρος Λούης κερδίζει τον πρώτο μαραθώνιο της Ολυμπιάδας

1912: Ο «Τιτανικός» σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και ύστατο ταξίδι του.

1979: Γεννήθηκε ο Παύλος Φύσσας, Ελληνας αντιφασίστας μουσικός της ραπ, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P., που δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή στις 18-9-2013

9 ΑΠΡΙΛΗ

1941: 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Ναζί. Ήταν Τετάρτη 9 Απριλίου 1941 όταν οι ναζί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες μηχανοκίνητες μονάδες έφτασαν στις 8 το πρωί στην πλατεία Βαρδάρη όπου έγινε η παράδοση της πόλης στους κατακτητές. Στην έρημη από κόσμο «πλατεία Δημοκρατίας» τον γερμανικό στρατό υποδέχτηκαν οι αρχές της Θεσσαλονίκης, που παρέδωσαν την πόλη στην στρατιωτική διοίκηση των εισβολέων, στον ταξίαρχο Βερστ. Επικεφαλής ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μερκουρίου και ο στρατιωτικός διοικητής Νικόλαος Ραγκαβής. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία γύρισε την πλάτη στην Βέρμαχτ, κάποιοι ελάχιστοι έσπευσαν «αυθορμήτως» να φωτογραφηθούν μαζί τους και να ωραιοποιήσουν την εικόνα του εισβολέα για τις ανάγκες της προπαγάνδας.

1981: Στην Αθήνα, εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.

2003: Η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από τον αμερικανικό στρατό. Στο κέντρο της πόλης προελαύνουν αμερικανικά άρματα μάχης, καθώς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που διήρκεσε 24 χρόνια, καταρρέει στο χάος και στη λεηλασία. Με τον πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών, αλλά και την κατάληψη του Τικρίτ, από τις αμερικανικές δυνάμεις, τερματίζεται το καθεστώτος του Σαντάμ, στο Ιράκ.

8 ΑΠΡΙΛΗ

1798: Γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, στη σκιά ενός νεοφυτεμένου δένδρου, του δένδρου της ελευθερίας, που ο λαός φύτεψε ένα χρόνο πριν τη γέννησή του στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου, αλλά και στις πλατείες των άλλων νησιών των Ιονίων, για να γιορτάσει την απελευθέρωσή του από τον πολύχρονο βενετσιάνικο ζυγό. Ο Διονύσιος Σολωμός είναι γνωστός για τη συγγραφή του 158 στροφών (!!) ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός μας ύμνος – αργότερα και της Κύπρου.  Θεωρήθηκε «εθνικός» ποιητής, όχι τόσο για τον Εθνικό Ύμνο, όσο γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε το δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία. Η ημερομηνία θανάτου του έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του, ανακαλύπτει τυχαία το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο οι Γάλλοι αποκτούν από τους Οθωμανούς, που τότε είχαν κυριαρχία στο νησί.  Το άγαλμα κατέληξε στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο. 

Η Αφροδίτη της Μήλου

1973: Πεθαίνει ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα», κα. έργων 

7 ΑΠΡΙΛΗ

529:  Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α´ εκδίδει τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (θεμελιώδες έργο της νομικής).

1614: Πέθανε ο ζωγράφος γλύπτης και αρχιτέκτονας της ισπανικής Αναγέννησης, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως El Greco (Ελ Γκρέκο -γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, 1-Οκτ-1541)

Ο περίφημος πίνακας Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ

1824:  Πέθανε ο φιλέλληνας Άγγλος ποιητής, Λόρδος Βύρων (George Gordon Byron – Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον), ένας επαναστάτης αριστοκράτης, ο φιλέλληνας ποιητής που συνέδεσε το όνομά του με την Επανάσταση του 1821.

«Κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά»
«Λευτεριά για λίγο πάψε
Να χτυπάς με το σπαθί.
Τώρα σίμωσε και κλάψε
Εις του Μπάιρον το κορμί.

Άκου Μπάιρον, πόσον θρήνον
κάνει, ενώ σε χαιρετά
η Πατρίδα των Ελλήνων
κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά».

1948: Ιδρύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.

2005: Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, ο «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=wTHPht5Ro_A&feature=emb_logo

6 ΑΠΡΙΛΗ

1483: Γεννήθηκε ο Ιταλός αναγεννησιακός  ζωγράφος και αρχιτέκτονας  Ραφαήλ  (Raffaello Sanzio da Urbino) ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του, ισάξιος με τους Μιχαήλ Άγγελο και Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Scuola di Atene – Σχολή των Αθηνών

1896: Στην Αθήνα, εορτάζεται η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 1.500 χρόνια μετά την απαγόρευση των αρχαίων αγώνων από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄.

1941:  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία.

5 ΑΠΡΙΛΗ

1753:  Ανοίγει τις πύλες του το Βρετανικό Μουσείο ο μεγαλύτερος αποδέκτης κλοπιμαίων στον κόσμο.

1822: Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.

1897:  Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία. Ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο ’97 μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου.

4 ΑΠΡΙΛΗ

1968: Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82. Μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

1968: Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Οι αρχές τότε απέδωσαν το έγκλημα σε ατομική ενέργεια. Ωστόσο, τρεις δεκαετίες αργότερα δικαστήριο του Τενεσί αποφάνθηκε πως η δολοφονία ενέπλεκε τόσο την μαφία όσο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. 

Πάντα επίκαιρο το «Όνειρο» που εκφώνησε το 1963 στην Ουάσιγκτον. «I have a dream» (Έχω ένα όνειρο):  την ειρηνική συνύπαρξη μαύρων και λευκών αλλά και μια χώρα στην οποία κάθε Αμερικανός θα απολάμβανε την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και όπου τα τέσσερα παιδιά του θα κρίνονταν όχι από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους. Με αυτό το όνειρο έγραψε ιστορία ο ηγέτης του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.

3 ΑΠΡΙΛΗ

1770:  Γεννήθηκε ο ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μια μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης με έντονη πολεμική και πολιτική δράση σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα.  Εξέχων ηγέτης, συνδύαζε το στρατιωτικό ταλέντο και την προσωπική γενναιότητα με την επαγγελματική πείρα.  

Λίγοι εθνικοί ήρωες αξιώθηκαν τόσης πανεθνικής ευγνωμοσύνης όσο ο Κολοκοτρώνης και στα τελευταία χρόνια της ζωής του και μετά το θάνατό του. Στη λαϊκή μνήμη έχει μείνει ως ο πραγματικός αρχιστράτηγος της Επανάστασης και συνάμα ένας αληθινός λαϊκός ηγέτης, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα του λαού.

1912:  Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

Ο άνθρωπος που στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποίησε την πρώτη απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Για αυτή του τη δράση δέχτηκε θανατηφόρα δολοφονική επίθεση στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε βαλκανιονίκης, ήταν υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνεργαζόμενος βουλευτής με την ΕΔΑ και ηγετική μορφή του κινήματος της Ειρήνης (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση) 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης