Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σελίδες… Πολιτισμού», οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα ομαδική εργασία με θέμα τα παραδοσιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στα παλαιότερα χρόνια. Μέσα από την έρευνα και τη συνεργασία τους γνώρισαν αντικείμενα όπως τα πιθάρια, οι μπακιρένιες κατσαρόλες, τα γουδοχέρια, η πινακωτή, τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία, τα πηγάδια και πολλά ακόμη εργαλεία και σκεύη που σήμερα έχουν περιοριστεί ή εκλείψει από τη σύγχρονη ζωή.
Για τη συλλογή των πληροφοριών, οι μαθητές συζήτησαν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, οι οποίοι μοιράστηκαν πολύτιμες αναμνήσεις και εμπειρίες από την εποχή τους. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, τα παιδιά έμαθαν τη χρήση και τη σημασία των αντικειμένων αυτών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διευκόλυναν τις καθημερινές εργασίες των ανθρώπων σε μια εποχή χωρίς τις σύγχρονες τεχνολογικές ανέσεις.
Στη συνέχεια, οι μαθητές αναζήτησαν και συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό. Όσοι διέθεταν τα αντικείμενα στα σπίτια τους τα φωτογράφισαν, ενώ άλλοι αναζήτησαν σχετικές εικόνες στο διαδίκτυο. Το υλικό που συγκεντρώθηκε αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας ομαδικής εργασίας , δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο ζωής των προηγούμενων γενεών και να ανακαλύψουν στοιχεία της τοπικής και οικογενειακής τους ιστορίας.
Βασικός στόχος της δράσης ήταν η γνωριμία των μαθητών με την υλική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, τα έθιμα, τα παραδοσιακά εργαλεία και τα αντικείμενα οικιακής χρήσης που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της καθημερινότητας. Μέσα από τη βιωματική αυτή διαδικασία, τα παιδιά ανέπτυξαν σεβασμό προς την παράδοση, κατανόησαν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνειδητοποίησαν τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.
https://schoolpress.sch.gr/periodikongymtylisou/files/2026/06/ΠΑΛΑΙΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.pdf
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΕ02
