Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές;

Σήμερα, ουσιαστικά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των σπόρων που υπήρχαν πριν μόλις 100 χρόνια χρησιμοποιείται ακόμα από τους αγρότες, κυρίως στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο.  Ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς των σπόρων έχει δυστυχώς χαθεί ανεπιστρεπτί.

Ίσως να μην έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τη σημασία του προβλήματος, αλλά η μείωση της αγροτικής βιοποικιλότητας μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην ποιότητα των τροφών αλλά και στη διατροφική μας αυτάρκεια και ανεξαρτησία.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους μας. Αφενός μπορούμε κι εμείς να μπούμε στο «παιχνίδι», αναζητώντας και καλλιεργώντας παραδοσιακούς σπόρους ακόμα και στο μπαλκόνι μας  και αφετέρου να επιλέγουμε για το τραπέζι μας ντόπια προϊόντα από παραγωγούς που ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο γεωργίας με σπόρους που έχουν τη δική τους ιστορία.

Αυτή η πεντανόστιμη ανάμνηση για όσους πρόλαβαν και την γεύτηκαν δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί και είναι στο χέρι μας να μην χαθεί δια παντός στο μέλλον.

Παραδοσιακούς σπόρους μπορούμε να προμηθευτούμε από τοπικές τράπεζες σπόρων, εάν υπάρχουν, αλλιώς από εκδηλώσεις όπου γίνεται η ανταλλαγή τοπικών σπόρων. Μη ξεχνάμε και το διαδίκτυο: για ελληνικά είδη μπορούμε να απευθυνθούμε στο ΠΕΛΙΤΙ (peliti.gr) και για είδη από όλο τον κόσμο αυστηρά παραδοσιακά (Heirloom seeds) στο rareseeds.com.

 

Υποστηρίζουμε τις παραδοσιακές καλλιέργειες, για να ξέρουμε τι τρώμε …κάνει καλό!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης