Τα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών σπόρων

 

  • Οι παραδοσιακές ποικιλίες διατηρούν όλο το εύρος των γονιδίων τους, όπως και οι πρόγονοί τους, μεταφέροντας μαζί τους όλη την ιστορία, τη μυρωδιά, τη γεύση, την υφή και το χρώμα όπως τα παλιά χρόνια.
  • Το ότι οι καρποί από παραδοσιακά φυτά υπερέχουν από τους καρπούς υβριδίων σε θέμα γεύσης είναι γεγονός. Αυτό προκύπτει αφού πολλές φορές οι σημερινές γεωργικές πρακτικές θέλουν τα φρούτα και τα λαχανικά να κόβονται όσο ακόμα είναι άγουρα ώστε να μεταφέρονται εγκαίρως στην άλλη μεριά του κόσμου και να φυλάγονται για μέρες στα ράφια μια υπεραγοράς, μέχρι να φτάσουν τελικά στα χέρια του καταναλωτή.
  • Οι παραδοσιακοί σπόροι στη διάρκεια του χρόνου έχουν σταθεροποιηθεί και έτσι προσφέρουν απογόνους με κοινά χαρακτηριστικά, παρέχοντας αυτάρκεια με την συλλογή και διατήρηση τους. Αντιθέτως, οι σπόροι από σύγχρονα υβρίδια θα δημιουργήσουν απογόνους με μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους, με ορισμένους απογόνους να μην έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά κάνοντας τη διατήρηση των σπόρων ανώφελη (προκαλώντας επιπλέον και την εξάρτησή μας από το εμπόριο σπόρων). 
  • Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών σπόρων είναι η ανομοιομορφία τους. Μπορεί ως καταναλωτές να έχουμε συνηθίσει να αποζητούμε ομοιόμορφες ντομάτες χωρίς «παραμορφώσεις» και διχρωμίες, αλλά αυτή ακριβώς η γενετική ποικιλομορφία των παραδοσιακών ποικιλιών κρύβει και τη δύναμη τους. Ένας γεωργός ο οποίος παράγει τροφή για την οικογένειά του διασφαλίζει το γεγονός του ότι μπορεί να έχει συγκομιδή κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, σε αντίθεση με τα φυτά υβριδίων στα οποία οι πλείστοι καρποί ωριμάζουν και πρέπει να συλλέγονται μαζικά και ταυτόχρονα.
  • Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα  των παραδοσιακών ποικιλιών είναι το ότι μπορούμε να συλλέξουμε σπόρο και να τον ξαναφυτέψουμε τον επόμενο χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με απελευθέρωση από το φόρο υποτελείας των πατενταρισμένων σπόρων υβριδίων, οι οποίοι πρέπει να αγοράζονται εκ νέου κάθε εποχή σποράς, αφού τα αποτελέσματα συλλογής και επανα-σποράς από τα περσινά μας φυτά, είναι εντελώς αναξιόπιστα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης