Αθλητισμός – Συνέντευξη

IMG-33830e80b4ed79f02ca86b42dd2609ac-VIMG-μπαγιεβιτσ2

η συντακτική ομάδα της συνέντευξης αποτελούν οι μαθητές: Αγρογιάννης Γιώργος, Μαρούντας Θάνος & Πανάς Αριστείδης .

Στις 14 /02/ 2022 ο Όμιλος του ¨Ηλεκτρονικού Περιοδικού» είχε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να πραγματοποιήσει συνέντευξη με τον πολύ γνωστό και καταξιωμένο Προπονητή Ντούσαν Μπάγιεβιτς, κάτοχο πολλών τίτλων και πάρα πολλών πρωταθλημάτων στη  διάρκεια της τεράστιας ποδοσφαιρικής του καριέρας   και τον Δημήτρη Μπουρουτζήκα, Γυμναστή Ομάδων  και καθηγητή στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, με πολυετή εμπειρία και πολλές επιτυχίες  στο χώρο του ποδοσφαίρου.

 

Για να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε εδώ:

 

 

Ντούσαν Μπάγιεβιτς: Ντ.Μ.

Δημήτρης Μπουρουτήκας: Δ.Μ.

Θάνος Μαρούντας: Θ.Μ.

Αριστείδης Πανάς: Α.Π.

Πέτρος Αγρογιάννης : Π. Α.

Θ.Μ. : Γεια σας κε Μπάγιεβιτς. Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε το μεγάλο θαυμασμό μας προς εσάς και να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης.

 

Ντ.Μ.: Ευχαριστώ πολύ!

Θ.Μ.Κύριε  Μπάγιεβιτς, σας συναντάμε σήμερα σε διαφορετικό αθλητικό περιβάλλον από αυτό που σας έχουμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια όπου έχετε πρωταγωνιστήσει με τεράστια επιτυχία. Πώς αναπτύξατε την αγάπη για το τένις;

Ντ.Μ.: Θα ήθελα να σας ευχαριστώ που με καλέσατε για τα ενδιαφέροντά σας. Το τένις είναι κάτι άλλο από τη δουλειά που έχω εδώ αυτά τα   χρόνια. Το τένις το διάλεξα μετά τη δουλειά που τελείωσα εδώ. Έχουμε παίξει πολλές φορές με το Δημήτρη (σημ. Μπουρουτζήκα) και τα άλλα παιδιά στην προετοιμασία, αν και είχαμε λίγο χρόνο και πάντα προσπαθούσαμε να παίζουμε όσο μπορούμε .

Δ.Μ.: Στο κέντρο (προπονητικό)

Ντ.Μ.: Ναι στο κέντρο. Το τένις σου δίνει χαρά , ηρεμία μετά από δύσκολες στιγμές στη δύσκολη δουλειά που είμαι.

Θ.Μ.Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ντ.Μ.: Εδώ ευχαριστιέμαι πολύ, όταν είμαι σε αυτό το χώρο (τένις).

Θ.Μ.Στην αρχή της καριέρας σας υπήρξε κάποιος δάσκαλος ή προπονητής που σας ενέπνευσε;

Ντ.Μ.: Αν υπήρχε κάποιος προπονητής;

Δ.Μ.: Προπονητής ή δάσκαλος που σε μικρή ηλικία σε ενέπνευσε να παίξεις ποδόσφαιρο, να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο …

Ντ.Μ.: Πριν χρόνια είναι αυτή η ιστορία που πρέπει να σας πω από την αρχή μέχρι το τέλος , ήμουν πολύ μικρός , ήμουν 3-4 χρόνια μεγαλύτερος από εσένα. Εσύ είσαι 12 ε;

Θ.Μ.Ναι.

Ντ.Μ.: Εγώ ήμουν 15 και με πήρε από το χέρι ο καθηγητής για προπόνηση στην ομάδα μου Βελέζ που είναι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Θ.Μ.Ναι

Ντ.Μ.: Ήταν όπως και εμείς στην ΑΕΚ, ήταν πολλοί Βελέζ, αγαπούσαμε πολύ την ομάδα, είχαμε πρωταθλήματα στα σχολεία και εκεί μας είδανε. Και δύο τρεις, εμένα και ακόμα δύο παιδιά μας πήρανε στην ομάδα Βελέζ. Έτσι ξεκίνησα σαν ποδοσφαιριστής.

Θ.Μ.: Ωραία σας ευχαριστώ.

Ντ.Μ.: Μετά στους μικρούς που ήμουνα 3 χρόνια , μετά πέρασα, το ‘66 –  που να το ξέρετε εσείς τώρα – πολύ μακριά για εσάς, στην πρώτη ομάδα.

Δ.Μ.: Άρα λοιπόν σε μια μικρή ηλικία , 17-18 χρονών.

Ντ.Μ.: Εγώ άρχισα το ‘63 μπήκα μέσα στους μικρούς και πρώτο παιχνίδι έπαιξα το ‘66 εκεί , το Σεπτέμβριο.

Δ.Μ.: Δηλαδή πόσο χρονών ;

Ντ.Μ.: Ήμουν 17 χρονών.

Δ.Μ.: Δηλαδή 17 χρονών έπαιξε σε επαγγελματική ομάδα. Στην πρώτη ομάδα.

Ντ.Μ.: Εεε και έτσι ξεκίνησα.

Θ.Μ.Ωραία!

Δ.Μ.: Άρα ο καθηγητής ήταν αυτός ο οποίος τον ενέπνευσε , τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στην ομάδα

Θ.Μ.: Ωραία. Ποια στιγμή ξεχωρίζετε ανάμεσα σε τόσα χρόνια της επιτυχούς καριέρας σας, με τόσες πολλές διακρίσεις και τόσα πολλά κύπελλα που πήρατε;

Ντ.Μ.:  Ποιες..

Δ.Μ.: Ποιές είναι οι καλύτερες στιγμές. Είναι από τα πρωταθλήματα…

Ντ.Μ.: Έχουμε πολλές στιγμές και είχαμε και κακές αλλά πάντα προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε αυτά. Αυτά που μας έδωσαν στεναχώρια και τέτοια , αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Για τα καλά και για τα άσχημα. Πρέπει να βρούμε λύση αμέσως για να προχωρήσουμε μπροστά προς το καλό.

Δ.Μ.: Ναι αλλά ποιες στιγμές, ποιο πρωτάθλημα ας πούμε το Τσάμπιονς Λιγκ;

Ντ.Μ.: Για εμένα τώρα σαν ποδοσφαιριστής το πρωτάθλημα που πήραμε το 74 όταν ήρθαμε στην ΑΕΚ.

Δ.Μ.: Με την ΑΕΚ

Ντ.Μ.: Με την ΑΕΚ

Δ.Μ.: Το πρώτο πρωτάθλημα ήταν το 74;

Ντ.Μ.: όχι όχι το 77,  77 ήρθα εγώ όχι το 74, είπαμε λάθος το 74, το 77! Το 77 που πήραμε το πρώτο πρωτάθλημα το θυμάμαι πολύ. Και μετά συνεχίσαμε και είχαμε και άλλα. Αλλά το πρώτο –  πρώτο ήταν το πιο καλό. Το πιο αγαπητό.

Α.Π. :Κύριε Ντούσαν Μπάγιεβιτς,  το όνομά σας, θυμίζει  στα σέρβικα  τη λέξη ψυχή (Dusa). Αλήθεια, πόσο ψυχή από την ψυχή σας δώσατε όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως παίχτης είτε ως  προπονητής;

Ντ.Μ.: Κούραση υπήρχε, αυτό είναι σίγουρο. Συνέχεια υπήρχε ένταση, αγωνία, ήμασταν μέσα, ήταν έντονο πολύ, αλλά το αγαπούσαμε. Μπορεί κι εσείς να κουραστείτε, αλλά πρέπει να βρίσκετε λύση για να τα ξεπερνάτε όλα.

 

Π.Α. : Κύριε Δημήτρη Μπουρουτζήκα, αφού σας ευχαριστούμε επίσης θερμά για τη συνέντευξη, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, με την πολυετή εμπειρία που διαθέτετε στο ποδόσφαιρο είτε ως Γυμναστής ομάδων είτε ως καθηγητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, πόσο εύκολη ή δύσκολη θεωρείτε τη φιλία στο χώρο του αθλητισμού;

Δ.Μ. : Εγώ τη θεωρώ λίγο δύσκολη τη φιλία, όμως όταν υπάρχει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και αλήθεια, δηλαδή όταν λες στον άλλον αλήθεια πάντα, πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις πολύ καλές φιλίες και να τις διατηρήσεις για όλα σου τα χρόνια. Λίγες είναι οι φιλίες, οι δυνατές. Όπως είχε πει ο Αριστοτέλης <<Μια ψυχή σε 2 σώματα>> έτσι ακριβώς πρέπει να είναι οι φίλοι.

Π.Α. :Κύριε Μπουρουτζήκα, έχετε περάσει σχεδόν τo μισό της ζωής σας μέσα στα γήπεδα, διαγράφοντας μια μεγάλη καριέρα, από όποια ομάδα και αν περάσατε. Είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξή σας: » σε κάθε ομάδα που πήγαινα ήμουν υποστηρικτής της δουλειάς μου… έκανα φίλους… σε όλες τις ομάδες πέρασα καλά (1/7/2020, Σταύρος Γεωργακόπουλος , Sport24.gr). Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό να διατηρούνται οι ισορροπίες και οι φιλίες με παλιούς παίκτες και συνεργάτες, ακόμη και αν αλλάζουν οι ομάδες;

Δ.Μ. :Εντάξει μέσα στο ποδόσφαιρο κάνεις φιλίες αλλά πρέπει και να είσαι εσύ αληθινός και να σέβεσαι τον παίκτη ή τον συνεργάτη σου, οπότε μέσα από όλα αυτά δημιουργείς μια φιλία την πιστεύεις είσαι ειλικρινής είσαι αληθινός.

 Π.Α. Κοινή ερώτηση( Προς κκ. Μπάγιεβιτς και Μπουρουτζήκα) Τι είναι αυτό που σας έδεσε περισσότερο; Ποια στοιχεία χαρακτήρα και προσωπικότητας εκτιμάει ο ένας στον άλλον;

Ντ.Μ.: Εντάξει, πολλά χρόνια κάναμε μαζί, είχαμε και καλή χημεία. Όταν είμαστε τόσα χρόνια μαζί, περνάμε πολλά πράγματα, λίγα είναι τα κακά, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά   παραμένουμε φίλοι και  πρέπει πάντα να είσαι προσεκτικός και να προχωρήσεις και έτσι πάμε σε κάθε παιχνίδι.

 Δ.Μ.:  Η φιλία αυτή απαιτεί σεβασμό και ειλικρίνεια.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης