6ήμερη εκδρομή στην Ουγγαρία

Στη 12 Μαρτίου 2023 στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, Science through Experiments in Europe 2, αντιπροσωπεία του σχολείου μας πραγματοποίησε 6 ήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στη πόλη Tarcal.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν 2 καθηγητές και 4 μαθητές.

Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων  και σχολεία από τη Τουρκία, τη Κροατία,  την Ρουμανία , την Ισπανία και την Ουγγαρία,  που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και η οικοδέσποινα χώρα.

Μαθητές και καθηγητές  φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες  έχοντας έτσι την ευκαιρία οι μεν μαθητές να  μοιραστούν μοναδικές εμπειρίες,  εντασσόμενοι πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και περνώντας  πολλές ώρες μαζί, οι δε καθηγητές να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων, όπου διεξήχθησαν πλήθος συζητήσεων με  ανταλλαγή απόψεων που αφορούσαν σειρά θεμάτων της συγκεκριμένης επίσκεψης στη Ουγγαρία  αλλά και των μελλοντικών επισκέψεων στις υπόλοιπες  χώρες σύμφωνα με το πρόγραμμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το μήνα Μάρτιο το σχολείο μας ήταν το πρώτο που  φιλοξένησε τους μαθητές των άλλων χωρών , ενώ η επόμενη επίσκεψη είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο Απρίλιο  στην Τουρκία.  Το πρόγραμμα το οποίο είχαν επιμεληθεί οι Ούγγροι συνάδελφοι τηρήθηκε κατά γράμμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη πολύ θερμή υποδοχή στο σχολείο, με κάλυψη από τη τηλεόραση, όπου οι εκπρόσωποι κάθε χώρας παρουσίασαν το σχολείο  και  τη χώρα τους, με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα, γεγονός το οποίο έδωσε την ευκαιρία για  διεξοδικές  συζητήσεις οι οποίες οδήγησαν στην απόκτηση νέας γνώσης, τη δυνατότητα σύγκρισης του τρόπου διαχείρισης κοινών προβλημάτων αλλά και στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των μελών των αντιπροσωπειών, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε μια σειρά εκπαιδευτικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μαθητές και μαθήτριες πήραν μέρος στη διεξαγωγή μιας σειράς πειραμάτων τα οποία έγιναν στο χώρο του σχολείου και έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να εργασθούν μαζί υπό την εποπτεία των καθηγητών τους με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σειρά επισκέψεων πραγματοποιήθηκε και σε άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής με σημαντικότερο το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του Magyaszo το οποίο πραγματικά μας εντυπωσίασε με την αρτιότητα των υποδομών του αλλά και των επιστημονικών προγραμμάτων που παρουσιάστηκαν

Διεξήχθησαν μια σειρά από επισκέψεις με σημαντικότερη την επίσκεψη στη πόλη της Βουδαπέστης και την ξενάγηση που μας έγινε εκεί αλλά και  σε μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς όπως το Royal Palace και το Tocaj castle. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σχετικά με θέματα πολιτισμού,  όπως επίσης για  το σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων της Ουγγαρίας στη σύγχρονη εποχή.

Οι καθηγητές έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο της πόλης μέσα σε ένα πολύ θερμό κλίμα όπου επίσης δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο.

Καθηγητές και μαθητές ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα και επισκέφθηκαν μια σειρά βασικών δομών της τοπικής κοινωνίας,

όπως το εργαστήριο σοκολάτας στο Szerencs, αποκτώντας έτσι μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη άποψη για την τοπική οικονομία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της χώρας.

Στο κλείσιμο του προγράμματος διοργανώθηκε αποχαιρετιστήρια βραδιά όπου μαθητές και καθηγητές διασκέδασαν, χόρεψαν, γέλασαν αντανακλώντας το πολύ θετικό κλίμα το οποίο υπήρχε κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το πρόγραμμα επιτέλεσε τους στόχους του που δεν ήταν άλλοι από το να δώσει στους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες, να δουν τον τρόπο σκέψης και δουλειάς που υιοθετούν οι άλλες χώρες, να επικοινωνήσουν, να συγκρίνουν, να επιβεβαιώσουν ή να αναθεωρήσουν,  να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν, να οραματιστούν και να ετοιμαστούν για ένα νέο συνεχές ταξίδι γνώσης που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης