Συνέντευξη του Δρ. Γρηγόρη Ρίσβα *, Διαιτολόγου Διατροφολόγου, από τις μαθήτριες Βαλσαμίδη Αγγελική, Γιαννακοπούλου Σπυριδούλα, Μουζακίτη Χρυσάνθη

ΡίσβαςΣυνέντευξη του  Δρ. Γρηγόρη Ρίσβα *, Διαιτολόγου Διατροφολόγου  

από τις μαθήτριες Βαλσαμίδη Αγγελική, Γιαννακοπούλου Σπυριδούλα, Μουζακίτη Χρυσάνθη

Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή;

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί έναν όρο που συμπεριλαμβάνει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που είναι κατάλληλο για κάθε άνθρωπο ανάλογα με τις ανάγκες του και προάγει την υγεία με την ολιστική της έννοια. Συνεπώς υγιεινή είναι η διατροφή που ακολουθεί κάποιος όταν τρώει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος του, τη σωματική του δραστηριότητα και την κατάσταση της υγείας του. Επίσης, όταν σέβεται την βιωσιμότητα του περιβάλλοντός του, τόσο του φυσικού όσο και του κοινωνικού. Στην Ελλάδα συνοψίζεται στις αρχές της Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής, δηλαδή στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών (ωμών ή μαγειρεμένων), δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιολάδου ως βασικής πηγής λίπους και στην κατάλληλη εβδομαδιαία συχνότητα κατανάλωσης πρωτεϊνούχων τροφίμων, δηλαδή ψαριών και οσπρίων από 2 φορές ανά εβδομάδα και από 1 φορά εβδομαδιαίως κόκκινο και λευκό κρέας.

Τι αποτύπωμα έχει στο περιβάλλον η διατροφή μας;

Πολύ σημαντικό! Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διατροφικών μας επιλογών δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την μεταφορά των τροφίμων όταν δεν παράγονται κοντά στον τόπο κατανάλωσής τους. Αποτύπωμα αφήνουμε και όταν προτιμούμε τρόφιμα εκτός εποχής, όταν επιλέγουμε πολύ συχνά κρέας, το οποίο για να φτάσει στο πιάτο μας απαιτεί πολύ νερό, αλλά και όταν δεν στηρίζουμε με τις επιλογές μας τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς ή δημιουργούμε μεγάλο υπόλειμμα, το οποίο τελικά πετάμε.

Τι πρέπει να τρώνε οι έφηβοι;

Ανέφερα ήδη κάποια χαρακτηριστικά παραπάνω, ωστόσο αυτό που θέλω να τονίσω εδώ είναι ότι πρέπει κάθε έφηβη και έφηβος να αναπτύσσουν μία υγιή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, να τρώνε κοντολογίς απ’ όλα και από λίγο. Να μην διστάζουν να δοκιμάζουν, 

να μην βάζουν «ταμπέλες» στα τρόφιμα, όπως δεν βάζουμε και στους ανθρώπους. Όλα έχουν θέση σε μία υγιεινή διατροφή, αλλά προτιμούμε τα τρόφιμα που είναι θρεπτικά πυκνά και όχι ενεργειακά πυκνά … εκτός αν τα χρειαζόμαστε πριν ή μετά από μία προπόνηση, για παράδειγμα.

Στην Ελλάδα τι ποσοστό παχυσαρκίας εμφανίζεται σε εφήβους, σε σχέση με άλλες χώρες;

Ξεκινάμε με τα πρωτεία που κατέχουμε στην Ευρωπαϊκή περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην παιδική ηλικία, με ποσοστά που ξεπερνούν το 40% και πέφτουμε στο 25% στην εφηβική ηλικία, το οποίο συνεχίζει να είναι ανησυχητικό και φυσικά αναμένεται να ξανανέβει κατά την ενήλικο ζωή. Ακόμα λιγότερο ελπιδοφόρος, όμως, είναι ο τρόπος ζωής μας, με την μειωμένη καθημερινή σωματική δραστηριότητα, τον αυξημένο χρόνο οθόνης και την υπερκατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Πείτε μας μερικές συμβουλές για βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των εφήβων και μείωση της παχυσαρκίας.

Εκτός από αυτά που είπαμε πιο πριν, θέλω επίσης να τονίσω την αξία του οικογενειακού ή φιλικού τραπεζιού, την καθημερινή κατανάλωση πρωϊνού, τον προγραμματισμό στο εβδομαδιαίο μενού, την ανάγκη συμμετοχής τους στην προμήθεια και παρασκευή του φαγητού και φυσικά την απουσία οθόνης την ώρα του φαγητού. Προτιμήστε νωπά τρόφιμα εποχής, ακολουθήστε την παράδοση ή προσαρμόστε τον μοντέρνο τρόπο διατροφής στις παραδοσιακές αξίες και σηκωθείτε από καρέκλες, καναπέδες, κρεβάτια. Περπατήστε, τρέξτε, κάντε ποδήλατο, ασχοληθείτε με τα φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας ή συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες, όχι για να διακριθείτε, αλλά για να χαρείτε την παρέα και την ευεξία της άσκησης.

Βαλσαμίδη Αγγελική, Γιαννακοπούλου Σπυριδούλα & Μουζακίτη Χρυσάνθη

*Σύντομο βιογραφικό: Ο Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, με τίτλο: «Διατροφή και Δημόσια Υγεία» και από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας».

Έχει εργαστεί στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως διδάσκων, υπεύθυνος πρακτικής άσκησης και ερευνητής, καθώς και σε ιδιωτικά κολλέγια και κέντρα δια βίου μάθησης, μέχρι τον βαθμό του

Ακαδημαϊκού Διευθυντή. Από το 2019 εργάζεται ως Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος στο τμήμα Διαιτολογίας του Aegean College.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει  τη συμμετοχή του σε τέσσερα ακαδημαϊκά βιβλία, καθώς και έναν Οδηγό Προαγωγής Υγείας για το Μαθητή του Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, έχει 17 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 410 αναφορές. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος και μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια του χώρου.

Ήταν Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων από το 2010 μέχρι το 2016, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, μέχρι το 2014, ενώ σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων


 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης