
Της Ρίτας Λεοντή
Με αφορμή ένα άρθρο που διαβάσαμε στο μάθημα των Θρησκευτικών τον προηγούμενο μήνα, αναφορικά με τον εγκεφαλικό θάνατο μιας δεκαεννιάχρονης, αποφάσισα να συντάξω και εγώ με τη σειρά μου ένα άρθρο σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Αν και γνωρίζω τη λεπτότητα του συγκεκριμένου θέματος και το γεγονός πως οι άνθρωποι εκφράζουν ποίκιλες απόψεις για αυτό, θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το ζήτημα όσο γίνεται περισσότερο αντικειμενικά, φωτίζοντας όλες τις πτυχές του, όμως έχοντας πάντα ως κύριο άξονά μου την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και το καλό της κοινωνίας γενικότερα.
Αρχικά, συνδέοντας το ζήτημα της δωρεάς οργάνων με το μάθημα των Θρησκευτικών, η Εκκλησία όχι μόνο δεν απαγορεύει, αλλά ενθαρρύνει τους πιστούς της στη δωρεά των οργάνων τους μετά θάνατον, καθώς και ιστών ή διπλού οργάνου, όταν είναι εν ζωή. Η πρακτική αυτή συνάδει με τις διδασκαλίες του Χριστού και της Εκκλησίας, όπου η φιλευσπλαχνία και η φιλανθρωπία είναι αρετές υψίστης σημασίας, καθώς όταν κάποιος δωρίζει τα όργανά του μετά θάνατον, επιτελεί ¨άγιο¨ έργο. Όπως ο Χριστός είχε πει άλλωστε, όταν έχουμε δύο χιτώνες να δίνουμε τον έναν στον συνάνθρωπό μας, δηλαδή τους ιστούς μας, όπως αίμα και μυελό των οστών, ενώ μετά θάνατον, τα όργανά μας.
Βέβαια, παρόλη τη θετική στάση της Εκκλησίας μας απέναντι στη δωρεά οργάνων, που όχι μόνο την επιτρέπει, αλλά τη θεωρεί πράξη «μείζονος αγάπης», άλλες θρησκείες δεν την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο. Ιδιαίτερα σε κάποιες αιρέσεις του Χριστιανισμού, απαγορεύεται πλήρως όχι μόνο η δωρεά οργάνων αλλά και εκείνη άκρως απαραίτητων ιστών όπως του αίματος, με την πρόφαση πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν πρέπει να ¨αναμειγνύεται¨ μαζί με άλλους, ακόμα και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.
Κάποιες φορές όμως, χωρίς να διαδραματίζει κάποιον ανασταλτικό ρόλο η θρησκεία που να απαγορεύει στους πιστούς της τη δωρεά οργάνων, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί ποτέ τους την προοπτική αυτή, ή χειρότερα, κάποιοι άλλοι απεχθάνονται την ιδέα και μόνο. Οι αιτίες είναι πολλές και διαφέρουν ανά άτομο. Αφενός μπορεί κάποιος να μη θέλει να σκέφτεται τον θάνατο και αφετέρου σκέφτεται πως αν εγγραφεί ως δωρητής οργάνων θα τον ¨προσκαλέσει πιο εύκολα στο κατώφλι του¨, γιατί συνήθως αξιοποιούν τα όργανα ανθρώπων που έφυγαν νωρίτερα από τη ζωή. Άλλοι, πάλι ίσως από μια τάση εγωιστική, υποστηρίζουν ¨Εγώ έτσι γεννήθηκα, έτσι θέλω να πεθάνω¨, και με τη στενοκεφαλιά τους αυτή παίρνουν στον τάφο κάτι πολύ σημαντικό, την ευκαιρία κάποιων άλλων ανθρώπων να συνεχίσουν ή τουλάχιστον να παρατείνουν τη ζωή τους. Για αυτόν τον λόγο ο Τσινκίχο Σκάρπα, ένας Βραζιλιάνος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είχε δηλώσει το 2013 πως θα έθαβε τη Bentley του. Όταν ο κόσμος αντέδρασε αρνητικά, εκείνος τους απάντησε πως οι άνθρωποι θάβουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα, εννοώντας τα όργανά τους φυσικά. Τελικά δεν την έθαψε αλλά κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου!
Πρέπει όμως να σημειωθεί πως η δωρεά μονού οργάνου (καρδιά, ήπαρ) πρέπει να συμβαίνει, αφού το άτομο έχει αποβιώσει, ενώ στην περίπτωση διπλού οργάνου επιτρέπεται να μεταμοσχευθεί σε άλλο άτομο εν ζωή. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η εγχείρηση δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου και να πραγματοποιείται εμπόριο των οργάνων του στη μαύρη αγορά. Αυτή η διαδικασία είναι παράνομη, καθώς παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και ανήθικη. Τέλος, ούτε κάποιος πρέπει να εμπορεύεται ο ίδιος τα όργανά του, σαν να είναι προϊόν αγοροπωλησίας, όπως στην περίπτωση του 17χρονου Xiao Zheng, ο οποίος έδωσε το νεφρό του για 20.000 γουάν (3.392€) με τα οποία αγόρασε ένα iPhone και ένα iPad. Συνεπώς καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές που αποσκοπούν στο κέρδος και όχι στη βοήθεια του συνανθρώπου, που βλάπτουν τόσο την υγεία όσο και τον ψυχισμό του ατόμου.
Τέλος πρέπει να θυμόμαστε πως η Εκκλησία μας επικροτεί τη δωρεά των οργάνων και ουδέποτε την απαγορεύει. Αντίθετα, όταν αυτή γίνεται χωρίς κερδοσκοπία, από αγάπη μόνο και αίσθημα αλληλεγγύης τότε συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης, όπου οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια ανάσα ζωής στους συνανθρώπους τους, οι οποίοι πραγματικά το χρειάζονται.
Βιβλιογραφία:
Σχολικό βιβλίο Θρησκευτικών Β’ Λυκείου
carscoops : Brazilian Man’s Plan to Bury His Bentley Proves To Be An Ingenious Publicity Stunt.
Lifo και Deal New Online: έφηβος πούλησε το νεφρό του για να πάρει ipad και iphone