
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ γιόρτασε τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Facebook και απολογήθηκε στην αμερικανική Γερουσία σχετικά με την ελλιπή προστασία που παρέχει στα παιδιά ο παγκόσμιος αυτός αλγοριθμικός γίγας.
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πια τεράστιο κεφάλαιο στις ζωές, ακόμη και όσων δεν συμμετέχουν σ’ αυτά αφού πλέον τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ρυθμίζουν την ύλη τους ανάλογα με το τι «παίζει» στο Facebook, στο TikTok ή στο Instagram.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι, ενώ στο αρχικό στάδιο έμοιαζε με διαδικτυακό σχολικό λεύκωμα, πλέον μιλάμε για αλγορίθμους και τεχνητή νοημοσύνη. Μιλάμε δηλαδή, για κάτι που δεν υπαγορεύεται από τη λογική του δημιουργού και των χρηστών, αλλά για κάτι που αυτό το ίδιο υπαγορεύει τη δική του λογική στους χρήστες και τους δημιουργούς του.
Κοινωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη γιγαντώθηκαν μαζί. Το ένα εξέθρεψε το άλλο, τόσο πολύ, που πια να μιλάμε για δημιουργήματα που θα μπορούσαν προσεχώς να «καταπιούν» τους δημιουργούς τους.
Η τελευταία αυτή παράμετρος –μόνιμη συζήτηση στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, πολύ πριν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας– έχει πολλές πτυχές πολιτικοκοινωνικές περί εξουσίας, ελέγχου, ιδιωτικότητας, θεολογικές κ.λπ.
Πηγή :https://www.kathimerini.gr/opinion/562867876/o-algorithmos-os-gkolem/