ΗΤεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να «διαβάσει» συναισθήματα;

Mια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «CAAI Artificial Intelligence Research» διερευνά πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τομέα της αναγνώρισης συναισθημάτων.

H μελέτη αυτή, ασχολείται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ανάλυσης συναισθημάτων. Η τεχνολογία αυτή προσπαθεί να  αποκωδικοποιήσει τα ανθρώπινα συναισθήματα με μεγάλη ακρίβεια, αναλύοντας έναν συνδυασμό εκφράσεων του προσώπου, μοτίβων φωνής, γλώσσας του σώματος, ακόμη και φυσιολογικών σημάτων.

Ένας από τους κύριους ερευνητές,  ο Liu υποστηρίζει :

«Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η εξυπηρέτηση πελατών, διευκολύνοντας τις εξατομικευμένες εμπειρίες και την κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνεται στην μελέτη αυτή αυτό επιτυγχάνεται συγχωνεύοντας τεχνικές μάθησης με ψυχολογικές θεωρίες. Με αυτό τον τρόπο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα αλλά και να κατανοούν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των συναισθημάτων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας ενός ατόμου. Για παράδειγμα, το μοντέλο OPO-FCM που αναφέρεται στη μελέτη, μπορεί να αναλύσει βίντεο για να χαρτογραφήσει τις εκφράσεις του προσώπου, παρέχοντας πληροφορίες τόσο για τη συναισθηματική κατάσταση όσο και για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου.

Οι πιθανές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες και σε διάφορους τομείς. Στην υγειονομική περίθαλψη, η αναγνώριση συναισθημάτων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία της ψυχικής υγείας, προσφέροντας πιο αντικειμενικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις. Στην εκπαίδευση, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να εντοπίσουν πότε οι μαθητές δυσκολεύονται ή αποστασιοποιούνται, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις. Ακόμη και η εξυπηρέτηση πελατών θα μπορούσε να μεταμορφωθεί με εικονικούς βοηθούς που θα μπορούν να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των πελατών σε πραγματικό χρόνο.

Παρά τις μεγάλες προόδους, η μελέτη εντόπισε αρκετούς περιορισμούς. Οι πολιτισμικές διαφορές στη συναισθηματική έκφραση δεν βοηθούν στη δημιουργία καθολικά εφαρμόσιμων συστημάτων.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι προσαρμοστικά ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν ότι οι συναισθηματικές εκφράσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι επίσης μεγάλες, καθώς η συλλογή και η ανάλυση συναισθηματικών δεδομένων εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα.

Πηγή

https://www.liberal.gr/tehnologia/ereyna-mporei-i-tehniti-noimosyni-na-diabazei-synaisthimata

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης