Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο καθημερινής χρήσης

Το ChatGPT, η πρώτη ευρείας χρήσης εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI,  ξεκίνησε στο τέλος του 2022. Λίγο αργότερα ακολούθησε η Microsoft με τη δική της έξυπνη μηχανή αναζήτησης και η Google με το Bard και το Gemini. Πολύ γρήγορα το 2023  η τεχνητή νοημοσύνη έγινε αισθητά εργαλείο καθημερινής χρήσης, ενώ δεν έπαψε να αναπτύσσει ραγδαία νέες δυνατότητες και  έχει αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες τη ζωή μας.

Τι δήλωσαν μερικοί χρήστες που το χρησιμοποιούν;

«Το δεξί μου χέρι»

Η 53χρονη φυσικός και εκπαιδευτικός Τίνα Νάντσου, το δοκίμασε εξαρχής και  άρχισε να το χρησιμοποιεί καθημερινά. «Εγινε το δεξί μου χέρι», σημειώνει, «το χρησιμοποιώ σαν ένα είδος σπασίκλα-συμβούλου». Παρόλο που δεν της δίνει ιδέες για διδασκαλία τη βοηθάει σε πολλά. Για παράδειγμα όταν γράφει ένα email, το δίνει μετά στην εφαρμογή ζητώντας να το γράψει σε πιο επαγγελματικό τόνο. Μια πολύ σημαντική χρήση του είναι ως μεταφραστής από τα αγγλικά στα ελληνικά, ειδικά αν η ορολογία είναι πολύ δύσκολη, και επίσης  για να της δίνει περιλήψεις πολλών επιστημονικών άρθρων. Το ρωτάει την άποψή του για τα κείμενα που γράφει στο blog της πριν τα αναρτήσει και για να της δώσει ιδέες. «Έχει διαφορετική οπτική από τη δική μου γιατί συλλέγει πληροφορίες από παντού» και το ρωτάει γιατί το προτείνει αυτό;». Πάντα, όμως, ελέγχει τι της λέει γιατί στη βιβλιογραφία κάνει πολλά λάθη.

«Άριστα 10»

Ο Διομήδης Σπινέλλης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, λέει ότι όπως κάθε επανάσταση έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη έφερε θετικές αλλά και αρνητικές αλλαγές στην εκπαίδευση. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν πριν», τονίζει.

Όσο αφορά τους μαθητές και τους φοιτητές είναι πολύ καλός στη μελέτη τους με το να τους δώσει παραπάνω ασκήσεις, τους δίνει γρήγορα απαντήσεις και τους επιλύει απορίες  που αλλιώς θα αναζητούσαν σε δασκάλους και καθηγητές. Όσο αφορά  τους καθηγητές μπορεί να τους βοηθήσει να ετοιμάσουν μαθήματα,  να συνθέσουν καινούργιες ασκήσεις από τις παλιές και να αξιολογήσουν τυποποιημένα στοιχεία ασκήσεων.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το γεγονός ότι μπορεί και να χρησιμοποιηθεί από τους σπουδαστές για να λύσει τις ασκήσεις τους, αντί να τις κάνουν οι ίδιοι. «Το ChatGPT πήρε 10/10 για το 80% των εβδομαδιαίων ασκήσεων που έβαζα μέχρι πέρυσι», λέει ο κ. Σπινέλλης. Για να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία, οι εκπαιδευτικοί προσάρμοσαν τις απαιτήσεις τους. «Ζητάμε να μας δώσουν τον τρόπο με τον οποίο έλυσαν την άσκηση και το πώς χρησιμοποίησαν τον υπολογιστή». Άλλες φορές ζητούν από τους φοιτητές να αναφερθούν σε παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που δεν τα ξέρει το chatbot. «Χρειάζεται περισσότερη σκέψη για το πώς μπορούν να εξεταστούν με τρόπο που να μην είναι εύκολα προσιτός στην εφαρμογή».

«Ο πειρασμός της ευκολίας θα μας οδηγήσει στο να χάσουμε την ελευθερία μας, αναθέτοντας ολοένα και περισσότερες από τις δραστηριότητές μας στην τεχνητή νοημοσύνη».

Ο μαθητής Γ΄ Λυκείου Χρήστος Λέτσιος προσφεύγει καθημερινά στην τεχνητή νοημοσύνη.  «Αντί να ψάξω κάτι σε διάφορες σελίδες στο Διαδίκτυο, μου δίνει ακριβώς την απάντηση που θέλω». Στο σχολείο, όμως, δεν τον βοηθάει. «Στην έκθεση έχει πρόβλημα με τα ελληνικά, μερικές φορές αυτά που λέει δεν βγάζουν νόημα, σε μαθηματικά και οικονομία δεν μπορεί να λύσει τις ασκήσεις, εκτός κι αν του πεις όλη τη θεωρία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης