
Ένα κείμενο και εικαστικές δημιουργίες από τα παιδιά για τα «Λιβάδια της Ποσειδωνίας» από το το Δ.Σ. Σταυρωμέμου. Τα τμήματα που συμμετείχαν στη δράση είναι τα: Ε1 και Στ2. Η εκπαιδευτικός που μας έστειλε το υλικό είναι η Παπαδομιχελάκη Χρυσή.
Λιβάδια Ποσειδωνίας
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας μοιάζουνε πάρα πολύ με φύκια, αλλά δεν είναι. Είναι το γρασίδι του βυθού. Πρόκειται για πράσινα φυτά ή αλλιώς άγρια χόρτα που ζουν στην θάλασσα. Αναπτύσσονται μόνο μερικά εκατοστά τον χρόνο και τον αιώνα ένα μέτρο.
Στη Μεσόγειο υπάρχουν περισσότερα από 20.000 τ.χλμ. Συγκεκριμένα, στις ελληνικές θάλασσες καταλαμβάνουν πιο πολλά από 2.500 τ.χλμ. καλύπτοντας το 70% της ακτογραμμής. Εκεί πέρα ζουν 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων (χταπόδια, καβούρια, σαλάχια, κ.ά) Μεταξύ αυτών και πολλά ψάρια.
Ένα τετραγωνικό μέτρο από τα λιβάδια παράγει έως δεκατέσσερα λίτρα οξυγόνου την ημέρα. Είναι δηλαδή σαν πνεύμονες της θάλασσας, που παράγουν οξυγόνο. Ακόμα, τα φύλλα της Ποσειδωνίας απορροφούν άνθρακα και οι ρίζες της βοηθούν στη σταθεροποίηση του θαλάσσιου πυθμένα.
Δυστυχώς, όμως, η Ποσειδωνία κινδυνεύει από τα δίχτυα των ψαράδων και από τις άγκυρες των πλοίων, που την ξεριζώνουν. Επίσης, η κλιματική κρίση την απειλεί, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και η αλλαγή στα θαλάσσια ρεύματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξή της. Εμείς, ωστόσο, πρέπει να την προσέχουμε, γιατί είναι πολύτιμη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι είδος υπό εξαφάνιση. Μάλιστα υπάρχουν ομάδες δυτών που την ξαναφυτεύουν.
Με όλα αυτά βγάζουμε σαν συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να καταστρέφουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, γιατί καταστρέφουμε το καταφύγιο των ζώων και λιγοστεύουμε το οξυγόνο του πλανήτη μας.