Το κλίμα της Γης αλλάζει…

climate change

Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τα  τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερκατανάλωσης προϊόντων, της αλόγιστης υπερκατανάλωσης των φυσικών πόρων και την αύξηση του πληθυσμού της γης υποβαθμίστηκε το φυσικό περιβάλλον .

Τον 20 αιώνα η μέση θερμοκρασία της γης αυξήθηκε κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που κατατάσσει τον αιώνα αυτό ως τον θερμότερο τα τελευταία χίλια χρόνια!

Οι επιπτώσεις

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στον αυξανόμενο ρυθμό εξαφάνισης των ειδών.

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, οι αλλαγές στη βροχόπτωση και τη χιονόπτωση επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτινων πόρων. Οι παγετώνες έχουν συρρικνωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ αυξάνεται η εποχιακή μείωση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για τις ανθρώπινες κοινωνίες, ακραία φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες, έχουν ήδη προκαλέσει άμεσο αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσης με πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, μείωση της γεωργικής σοδειάς και καταστροφή κατοικιών και υποδομών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Β.ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Σχολιάστε

Top