Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Από τότε που η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων που θα προσφέρουν πτυχίο ισάξιο με αυτό των δημοσίων, έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις. Έτσι, παρόλο που η ανακοίνωση έγινε τις τελευταίες ημέρες του 2023 και λίγο πριν σχολεία και Πανεπιστήμια κλείσουν για τις γιορτές, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί κατάφεραν να οργανωθούν και στις 11/1 να συγκεντρωθούν στο πρώτο σχετικό συλλαλητήριο.

Οι κινητοποιήσεις μετρούν πολλές συμμετοχές και συνεχίζονται τακτικά κάθε Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Παράλληλα, η αντίδραση μαθητών και φοιτητών σε αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται από το πλήθος των καταλήψεων σχολείων και Πανεπιστημιακών τμημάτων. Μάλιστα, είναι πολλά τα τμήματα και οι σχολές στα οποία η κατάληψη και η συνέχιση της υπερψηφίζεται σε κάθε συνέλευση, καθιστώντας ξεκάθαρη την άποψη της πλειοψηφίας των φοιτητών σχετικά με το ζήτημα.

Η ανταπόκριση των νέων στο κάλεσμα για διαμαρτυρία στο νομοσχέδιο είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη. Με σημείο συγκέντρωσης τα Προπύλαια, οι δρόμοι της Αθήνας πλημμυρίζουν κάθε εβδομάδα από δυναμισμό και αγωνιστικό πνεύμα. Από εκεί, δεν απουσιάζει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Με υψωμένα πανό, μεγάφωνο και τύμπανα, το πλήθος των μαθητών κάνει αισθητή την παρουσία του, καθώς φωνάζει με ενθουσιασμό και μαχητικότητα και εναντιώνεται στην παρουσίαση του νομοσχεδίου που θα κάνει την αδικία νόμο και θα θεσπίζει «για τους πολλούς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και για τους λίγους Ελάχιστη Βάση…Πληρωμής», όπως αναφέρουν οι ταμπέλες που κρατούν οι διαδηλωτές. Με συνθήματα όπως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!», «Μαθητές-Φοιτητές, ενωμένοι νικητές!», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμα μας είναι, μ’ αγώνες κατακτιέται!» και «Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές- και αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές!» οι μαθητές εμψυχώνονται και εξυμνούν την συλλογικότητα μεταξύ αυτών και των φοιτητών και τη σημασία της συνεργασίας τους. Παράλληλα, κατηγορούν τα πολιτικά πρόσωπα για την συμβολή τους στην σταδιακή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες και για την προσπάθεια τους να θέσουν σε ισχύ ένα νομοσχέδιο που θα ορίζει άνισους όρους στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ, επιπλέον, θα ενισχύει την παραπαιδεία λόγω του νέου θεσμού των τριπλών πανελλαδικών.

Το αποκορύφωμα –τουλάχιστον έως σήμερα- των αγωνιστικών συγκεντρώσεων ήταν η 8η Φεβρουαρίου, αφού τότε διοργανώθηκε πανελλαδικό συλλαλητήριο όσον αφορά το παραπάνω ζήτημα. Φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την χώρα, κατέφθασαν στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, για έναν κοινό σκοπό. Ακούραστοι και γεμάτοι όρεξη, οι νέοι επέδειξαν πως είναι ικανοί να συσπειρωθούν και να παλέψουν συλλογικά για την αποτροπή ενός σχεδίου που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Την ίδια στιγμή, έκαναν φανερό πως είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που θα γίνει μια γροθιά και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της όταν χρειαστεί.

IMG_1154

Επιμέλεια: Αμπουλού Ευτυχία (Β3)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης