Βιβλιοπροτάσεις

Βιβλιοπροτάσεις

THE INVISIBLE LIFE OF ADDIE LARUE – V.E. SCHWAB

Η πρωταγωνίστρια είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει στην αγροτική Γαλλία του 18ου αιώνα, η οποία δεν θέλει να ακολουθήσει τα στερεότυπα αυτής της εποχής και να παντρευτεί, όμως η οικογένεια της την αναγκάζει. Εκείνη για να δραπετεύσει από το αδιέξοδο αυτό, καταλήγει να προσεύχεται στους λάθος θεούς, οι οποίοι απαντούν στο κάλεσμα της να γίνει ελεύθερη για πάντα. Έτσι, μετά από ένα ασαφές αίτημα, ξαφνικά, η οικογένεια της και οι φίλοι της την ξεχνούν και γίνεται άτρωτη και αθάνατη. Της δόθηκε το δώρο της αθανασίας και της ελεύθερης ζωής για ολόκληρη την αιωνιότητα, όμως κανένας δεν μπορεί να την θυμηθεί, ούτε εκείνη μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα της. Ζει για αιώνες μοναχή στον κόσμο χωρίς πραγματική αγάπη ή φιλία. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει καλλιτέχνες να δημιουργήσουν τέχνη με μούσα τους εκείνη, έτσι ώστε, κατά κάποιο τρόπο να σημειώνει την παρουσία της ανά τους αιώνες. Μετά από πολλά χρόνια όμως, όντας συνηθισμένη στην κατάρα της, αυτή, η Άντι κλέβει ένα βιβλίο, παραδόξως, όμως, ο βιβλιοπώλης, δεν την ξεχνάει. «Η αθέατη ζωή της Άντι Λαρί» σε ταξιδεύει σε πολλές γωνιές του κόσμου, κατά διαφορετικές χρονικές στιγμές, και σου κινεί αφάνταστα το ενδιαφέρον, προσπαθώντας να καταλάβεις γιατί μέσα σε 300 χρόνια, αναγνωρίζουν την Άντι για πρώτη φορά. Το βιβλίο αυτό είναι καλογραμμένο και έχει μια φοβερή ανατροπή στη πλοκή που δεν θα περιμένετε με τίποτα!

LITTLE WOMEN – LOUISA MAY ALCOTT

Οι «Μικρές Κυρίες», ένα κλασσικό μυθιστόρημα που μιλάει για την ενηλικίωση και την μεταμόρφωση ενός κοριτσιού σε μια γυναίκα, είναι ένα από τα καλύτερα κλασσικά βιβλία της εποχής μας. Πρωταγωνίστριες της ιστορίας είναι οι αδελφές Μαρτς,  η Μεγκ, η Τζο, η Μπεθ και η Έιμι, οι οποίες προσπαθούν να συνηθίσουν την ζωή χωρίς τον πατέρα τους, που υπηρετεί ως ιερέας στον πόλεμο, παράλληλα με την μετάβασή τους στην εφηβεία και την προσαρμογή τους, σε μία νέα ρουτίνα, αφού έχασαν όλα τους τα χρήματα. Ένα ευχάριστο βιβλίο, κατάλληλο να διαβάσει ο καθένας στον ελεύθερό του χρόνο. Μία υπέροχη προσαρμογή στον μεγάλη οθόνη, είναι η ομώνυμη ταινία του 2019 της Greta Gerwig η οποία απέσπασε πολλά βραβεία και είναι μια από τις αγαπημένες του εφηβικού κοινού.

LOOKING FOR ALASKA – JOHN GREEN

Ο Μάιλς, ένα έφηβο αγόρι, που συνηθίζει να απομνημονεύει τις τελευταίες φράσεις διάσημων πριν πεθάνουν, αποφασίζει να περάσει την νέα του σχολική χρονιά σε ένα οικοτροφείο προσπαθώντας να καταλάβει ποιο είναι το “Μεγάλο Ίσως”, επιδιώκοντας μια περιπέτεια. Εκεί κάνει φίλους και αντιμετωπίζει πολλές περιπέτειες, όμως αυτό που του κινεί το ενδιαφέρον περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η Αλάσκα Γιάνγκ. Μια μυστηριώδης κοπέλα που πρόκειται να του αλλάξει την αντίληψή για τον κόσμο. Ένα καταπληκτικό βιβλίο, γραμμένο από, κατά την γνώμη μου, έναν από τους καλύτερους συγχρόνους συγγράφεις, τον Τζον Γκριν.

THE MIDNIGHT LIBRARY – MATT HAIG

Όταν η Νόρα, μια γυναίκα γύρω στα τριάντα της, αποφασίζει να βάλει τέλος στην μίζερη ζωή της, ανακαλύπτει ότι ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, υπάρχει μία βιβλιοθήκη, στην οποία μπορεί κανείς να βρει και να ζήσει κάθε πιθανή διαφορετική εκδοχή της ζωής του, εάν είχε ακολουθήσει ένα ξεχασμένο όνειρο ή είχε πάρει μια διαφορετική απόφαση. Θα συνεχιστεί όμως επ΄ αόριστον αυτό το ταξίδι της; Θα καταφέρει ποτέ να περάσει τα όρια της βιβλιοθήκης και να οδηγηθεί στον παράδεισο ή στην κόλαση; Μία συγκινητική ιστορία για τις πράξεις που μετανιώνουμε βαθιά μέσα μας και για τα απωθημένα.

Επιμέλεια: Μεθενίτη Βάσια (Α1)

 

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ- JEAN-MICHEL GUENASSIA

Στο βιβλίο «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» ο Jean-Michel Guenassia αφηγείται την ιστορία του εφήβου Μισέλ Μαρινί. Ο Μισέλ, καθώς περνάει πολλές ώρες στο μπιστρό την γειτονιάς παίζοντας ποδοσφαιράκι και φλιπεράκι, ανακαλύπτει πως στο πίσω μέρος του μαγαζιού βρίσκει καταφύγιο μια παρέα πολιτικών προσφύγων -και όχι μόνο- για να συζητήσει και  να παίξει σκάκι. Με φόντο το Παρίσι της δεκαετίας του ‘60, τη λογοτεχνία, το ροκ εν ρολ και τη φωτογραφία, επαναστατικά κινήματα και  τον πόλεμο στην Αλγερία, ο Μισέλ ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια αλλά και των γηραιότερων προσφύγων φίλων του, οι οποίοι τού εξιστορούν γιατί έφυγαν από την χώρα τους και πως βρέθηκαν να συχνάζουν σε αυτή τη λέσχη.

Επιμέλεια: Αμπουλού Ευτυχία (Β3)

 

ΤΟ ΠΑΛΤΟ- NIKOLAI GOGOL

 Στην ιστορία «το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ παρακολουθούμε τη ζωή του Ακάκιου Ακακίεβιτς, ενός ταπεινού κυβερνητικού υπαλλήλου στην Αγία Πετρούπολη του 19ου αιώνα. Η ζωή του Ακάκιου ορίζεται από τη μονοτονία και τη φτώχεια, αλλά βρίσκει παρηγοριά στην αφοσίωσή του στη δουλειά του και στην «πολύτιμη» ιδιοκτησία του, ένα παλτό-κουρέλι. Η τραγωδία ξεκινά όταν το αγαπημένο ολοκαίνουριο παλτό του ήρωα γίνεται αντικείμενο κλοπής, επειδή ο ήρωας έκανε για καιρό θυσίες ώστε να το αποκτήσει. Έτσι ξεκινά ένα απελπισμένο ταξίδι για να το ανακτήσει, αντιμετωπίζοντας αδιαφορία και γελοιοποίηση από όλους λόγω της φτωχικής του εικόνας και συνακολούθως της κοινωνικής τάξης που ανήκε. Καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται, η αποφασιστικότητα του Ακάκιου τον οδηγεί σε ένα μονοπάτι γεμάτο με απροσδόκητες ανατροπές, αφήνοντας τους αναγνώστες να αναρωτιούνται εάν τελικά θα αποκατασταθεί ο σεβασμός που επιζητά από την κοινωνία μέσω αυτού του παλτό.

Επιμέλεια: Φραγκή Δανάη (Β3)

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης