Ασφάλεια στο διαδίκτυο!

Από  την συντακτική ομάδα τηλεδιάσκεψη

Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί σήμερα τους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου και είναι πολύ σημαντικό γιατί όπως θα δείτε παρακάτω, στο διαδίκτυο μπορεί να συναντήσει κανείς πολλούς κινδύνους που μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στην προσωπική και την κοινωνική του ζωή.

Όλα τα παιδιά σήμερα θέλουν να έχουν έναν υπολογιστή που να μπορεί να συνδέεται στο ίντερνετ. Όμως υπάρχουν ορισμένοι κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρεί ο κάθε χρήστης για την ασφάλεια του στο διαδίκτυο και η πρόσβασή του σε αυτό να είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτική. Οι οδηγίες για κάθε παιδί και γονιό ώστε να είναι ασφαλής στο διαδίκτυο είναι οι εξής:

Όρια στον χρόνο: Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει βάλει ένα όριο στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου.

Συνομιλίες μέσω διαδικτύου: Η συνομιλία στο διαδίκτυο μέσω facebook, skypeκ.λπ. θα πρέπει να γίνεται με άτομα που γνωρίζουμε κ όχι με αγνώστους! Βεβαίως, αν κάποιος μας ζητήσει προσωπικά μας στοιχεία όπως για παράδειγμα τον αριθμό του τηλεφώνου μας, την διεύθυνση του σπιτιού μας ή και να συναντηθούμε με αυτόν,  το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην του μιλήσουμε και να τον αγνοήσουμε.

Ιστοσελίδες στο διαδίκτυο: Οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ή λογισμικά που θα ελέγχουν τις ιστοσελίδες που θα επισκέπτονται τα παιδιά και θα προφυλάσσουν τον υπολογιστή από κάθε είδους ιούς του διαδικτύου

Συμπεριφορά στο διαδίκτυο: Τα παιδιά θα πρέπει να είναι το ίδιο ευγενικά και με καλούς τρόπους στο διαδίκτυο, όπως και στην κανονική ζωή. Αν η συμπεριφορά κάποιου άλλου στο διαδίκτυο τους τρομάξει, τότε πρέπει να εγκαταλείψουν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να το αναφέρουν άμεσα σε κάποιον μεγαλύτερο.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Τα παιδιά στο διαδίκτυο θα πρέπει να δημιουργήσουν προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) μόνο αν είναι οι ίδιοι αρκετά ώριμοι ώστε να μπορούν να το διαχειριστούν.

Χώρος και χρήση του υπολογιστή: Ο υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκεται σε κοινό χώρο ώστε να μπορεί να τον χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια και να μπορούν να εξερευνήσουν κάποιους ιστοχώρους. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να επιβλέπουν την δραστηριότητα των παιδιών στο διαδίκτυο αλλά και να διδάσκονται και αυτοί μαζί.

 Αυτές ήταν οι οδηγίες για να έχετε ασφάλεια στο διαδίκτυο και να μπορείτε να αντιμετωπίζεται τον κάθε κίνδυνο! Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι  το περιοδικό μας συνεχίζεται και έχετε πολλά και χρήσιμα πράγματα να μάθετε ακόμη!!

Πηγές: http://internet-safety.sch.gr/

 

 

 

Σχολιάστε

Top