ΤΟ ΝΕΟ BIG BROTHER TOY…… ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!!!!!

FACEBOOKΑπό την συντακτική ομάδα Kοινωνικά δίκτυα
Αισθάνεστε ασφαλής όταν κάνετε «surfing» στο ίντερνετ; Νομίζετε ότι όταν ανεβάζετε προσωπικά σας δεδομένα  γίνεστε διάσημοι όπως οι επώνυμοι;Εεεεεεεεεεεεεεε λοιπόν ήρθε η ώρα να σας πούμε ότι κάνετε ένα μεγάλο λάθος .

Και αν νομίζετε πως όχι διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

Ως Κοινωνική δικτύωση (Social Networking Systems) μπορεί να οριστεί μια ιστοσελίδα όπου τα άτομα ή οι εταιρικοί χρήστες μπορούν να συνδεθούν με άλλους χρήστες και να εμφανίζονται σε απευθείας σύνδεση με δίκτυα φίλων και τις επαφές τους ώστε να βλέπουν και να διαμορφώνουν τις συνδέσεις τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν μεταξύ άλλων το Facebook και το Linkedln.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους, όπως την ενδεχόμενη ευθύνη των υπαλλήλων τους για το υλικό που δημοσιεύτηκε από τους εργαζόμενους της εταιρίας.

Η βασική αιτία για την εμπορική επιτυχία των πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων σε τρίτους. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι περισσότεροι χρήστες φαίνονται πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν πληροφορίες για τον εαυτό τους στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ιδίως όταν βρίσκονται υπό τις περιστάσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τα επιχειρηματικά μοντέλα πολλών πάροχων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης εξαρτώνται από την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών πληροφοριών του χρήστη, ο οποίος, με τη σειρά του, επιτρέπει στους πάροχους υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης να προσφέρουν υπηρεσίες στους χρήστες χωρίς χρέωση.

Οι επιχειρήσεις κοινωνικής δικτύωσης είναι επομένως ένα βασικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι χρήστες παρέχουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους ως ένα είδος πληρωμής για τις εμπορικές υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Η πρώτη συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με το Facebook που έφτασε σε δίκη ήταν Applause Store Productions Limited και Firsht ν Raphael. Στην εταιρία Applause Store Productions Limited και Firsht επιδικάσθηκε αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με ένα ψεύτικο προσωπικό προφίλ και μία ομάδα στο Facebook.

Ο κ. Firsht, μη-χρήστης του Facebook, κάνοντας πλοήγηση στο Διαδίκτυο ανακάλυψε ότι κάποιος είχε εφεύρει ένα ψεύτικο προφίλ  με  τ’ όνομά του στο Facebook. Το προφίλ περιελάμβανε μια φωτογραφία του και μια πληθώρα από  πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησής του και θρησκευτικές απόψεις. Επίσης, ψευδώς αναφερόταν ότι ο κ. Firsht ήταν ομοφυλόφιλος. Άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί ήταν ότι ο κ. Firsht και η εταιρία του Applause Store Productions Limited δεν ήταν σε θέση να πληρώνουν τα χρέη τους. Στο δυσφημιστικό προφίλ είχαν πρόσβαση πολλοί χρήστες του Facebook για 16 μέρες μέχρι που το Facebook απέσυρε αυτές τις πληροφορίες μετά την σχετική αίτηση του κ. Firsht. Η χειρότερη πτυχή αυτής της υπόθεσης ήταν ότι  ψεύτικο προφίλ προστέθηκε ως μέλος του δικτύου του Λονδίνου, εποχή κατά την οποία υπήρχαν περισσότερα από 700.000 μέλη, τα οποία θα ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση στο ψεύτικο προφίλ.

Υπό το φως της δικαστικής αυτής υπόθεσης, οι πληροφορίες που παρέχονταν από το Facebook έδειξαν ότι το ψεύτικο προφίλ και η ομάδα του Facebook  είχε δημιουργηθεί από μια διεύθυνση IP που είχε εντοπισθεί.

Αυτή ήταν η πρώτη δυσφήμιση και περίπτωση προσβολής της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με το Facebook που έφτασε στην αίθουσα του Δικαστηρίου και μας παρέχει πολύτιμες συμβουλές τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις σχετικά με τις πιθανές απειλές που προέρχονται από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Linkedln.

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα news.gr

 

Σχολιάστε

Top