ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

«ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ  ΑΛΛΑΓΗΣ» 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που γιορτάζεται στις 4 Οκτώβρη αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το ζήτημα των πολυάριθμων αδέσποτων της Ελλάδας.

Τα ζώα διαχρονικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Άλλωστε, μοιραζόμαστε το ίδιο <<σπίτι>> , για αυτό είναι αναγκαίο να τα φροντίζουμε και να τα αγαπάμε, ιδιαίτερα σήμερα που πολλά ζώα είναι αδέσποτα, ενώ συχνά κινδυνεύουν και κακοποιούνται.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ενεργά περίπου 120 φιλοζωικές οργανώσεις. Από αυτές μόνο το 35 % έχει ενεργές συμβάσεις με το δήμο της περιοχής του.

Ωστόσο, η νοοτροπία των πολιτών στο ζήτημα αυτό δεν είναι η πρέπουσα. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως η φιλοζωική είναι ένας πλούσιος οργανισμός με πολλά εκατομμύρια και χορηγίες από εταιρείες ή κονδύλια του δήμου. Οι αρμοδιότητες των εθελοντών είναι να σηκώνουν τα τηλέφωνα του απλού πολίτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να καλεί δύο ή και τρεις η ώρα την νύχτα για να διαμαρτυρηθεί. Πιστεύουν πως με τα τηλεφωνήματά τους η εκάστοτε φιλοζωική θα στείλει ένα γκρουπ αποτελούμενο από πολλά άτομα για να πάει να μαζέψει τον σκύλο ή την γάτα που είδαν να περιφέρεται στο πάρκο, στο πεζοδρόμιο ή και στην αυλή τους πολλές φορές.

Ακόμη χειρότερη περίπτωση είναι πως όταν ο πολίτης βαρεθεί το κατοικίδιό του, νομίζει πως μπορεί να το επιστρέψει και να το δώσει πίσω στην φιλοζωική από την οποία το πήρε. “Τα ζώα που υιοθετούμε όμως δεν έχουν κάρτα αλλαγής.”

 

Για να συλλέξουμε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των φιλοζωικών οργανώσεων και να μάθουμε πώς πρέπει να λειτουργεί ο καθένας από μας, συνομιλήσαμε με ένα μέλος- εθελόντρια της Φιλοζωικής Ελληνικού-  Αργυρούπολης και μας έλυσε όλες τις απορίες:

 

Συνέντευξη

Τι κάνω αν βρω ένα αδέσποτο;

Αν είναι φιλικό, μπορούμε να το περιορίσουμε σε ένα χώρο και να καλέσουμε τη φιλοζωική, η οποία θα ελέγξει αν ανήκει σε κάποιον. Αν είναι άγριο δεν το πλησιάζουμε , απλώς το φωτογραφίζουμε και καλούμε τη φιλοζωική.

Τι κάνω αν αντιληφθώ ότι ένα ζώο κακοποιείται 

Επειδή έχουν γίνει πιο αυστηροί οι νόμοι για την κακοποίηση των ζώων , πρέπει να ενημερώσουμε την αστυνομία και να καταγγείλουμε το γεγονός. Καλό είναι να έχουμε φωτογραφίσει το ζώο και το περιβάλλον του για να χρησιμοποιηθούν πειστήρια.

Τι κάνω αν βρω ένα τραυματισμένο ζώο;

Ενημερώνουμε τη φιλοζωική στο τηλ. 6945210704 και άμεσα πηγαίνει εθελοντής, παραλαμβάνει το ζώο και το πηγαίνει στην κλινική ζώων.

Εμβολιάζετε τα αδέσποτα όταν τα παίρνετε από το δρόμο;

Ναι, και τα στειρώνουμε.

Γιατί πρέπει να στειρώνω το ζώο μου;

Ο βασικός λόγος είναι να μειωθούν τα αδέσποτα, γιατί είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους.

Σε ποια περίπτωση καταλήγουμε στην ευθανασία;

Όταν βλέπουμε ότι το ζώο υποφέρει από πόνους και η κατάσταση υγείας του είναι μη αναστρέψιμη.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο;

Να αγαπάει τα ζώα, να έχει κατάλληλο περιβάλλον, να περιορίζει τους κινδύνους και να μπορεί να παρέχει ιατρική κάλυψη καθώς και τη σίτιση που απαιτείται.

Που μπορεί κανείς να βρει αγγελίες για υιοθεσία κουταβιών;

Σε όλα τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Έπειτα από αυτή την κουβέντα και τους παραπάνω προβληματισμούς μας, πιστεύουμε πως στόχος όλων πρέπει να είναι η εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την υιοθεσία τους.

 

Αν δείτε λοιπόν κάποιο ζώο να κακοποιείται ή να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , τότε αξίζει να αφιερώσετε ένα λεπτό για να ειδοποιήσετε κάποια από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις , οι οποίες θα λάβουν δράση αμέσως!

 

Κατσάλη Μαρία-Αλεξάνδρα

Γραφάκου Ανδροφίλη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης