ΣΤΟΧΟΣ 4/ ΣΚΕΨΕΙΣ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το ιδανικό σχολείο

 

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πως θα ήταν για εμένα ένα ιδανικό σχολείο. Καθώς πρόκειται για να μέρος που καθημερινά περνάω πολλές ώρες εκεί θα ήθελα ο χρόνος αυτός να περνάει ευχάριστα και ωφέλημα.

Όπως είναι γνωστό η πρώτη εντύπωση μετράει. Έτσι θα ήταν καλό το σχολικό κτίριο να είναι πάντα καθαρό και περιποιημένο , βαμμένο με ευχάριστα χρώματα και το προαύλιο να είναι μεγάλο. Μια ωραία ιδέα θα ήταν να υπάρχουν παγκάκια σε άριστη κατάσταση σε σημεία που θα τα βλέπει ο ήλιος όλο τον χρόνο  και εκεί να μαζευόμαστε και να λέμε τα νέα μας. Αν μάλιστα υπήρχε και ένας μικρός κήπος με δέντρα και λουλούδια τα οποία θα μπορούσαμε να περιποιηθούμε οι ίδιοι οι μαθητές θα ήταν ακόμα πιο ευχάριστος ο χώρος. Φυσικά θα έπρεπε να υπάρχουν και χώροι ώστε να μπορούν τα παιδιά να αθληθούν κάνοντας τα αγαπημένα τους σπορ.

Οι αίθουσες πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλες, φωτεινές και πάντα φροντισμένες, με μεγάλα παράθυρα. Φυσικά θα μου άρεσε να είναι εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες και βιβλιοθήκες. Ιδανικά θα ήθελα σε κάποια μαθήματα όπως αυτά της πληροφορικής, της φυσικής, της χημείας και άλλων να μας δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιούμε πειράματα ή να έχουμε υπολογιστές ώστε η παράδοση να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και να μαθαίνουμε μέσα από τη πράξη.

Κάτι που έχω συζητήσει με τους συμμαθητές μου και συμφωνούμε όλοι  σε αυτό είναι το ότι θα ήταν καλό τα μαθήματα να γίνονται κυρίως με διάλογο μεταξύ μαθητών και καθηγητών έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα. Με αυτό τον τρόπο το μάθημα δεν θα είναι βαρετό και οι λιγότερο μελετηροί μαθητές δεν θα νιώθουν ότι δεν τους υπολογίζουν οι άλλοι. Ακόμα αφού η τεχνολογία έχει πια επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας ίσως η χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων θα ήταν μια καλή λύση αντί για τα ογκώδη βιβλία που κάνουν τις τσάντες μας τόσο βαριές.

Καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές στις οποίες εμείς τα παιδιά δίνουμε μεγαλύτερη σημασία θα ήθελα οι καθηγητές να είναι πιο υποστηρικτικοί και να θυμούνται πως είναι να είσαι έφηβος έτσι ώστε να μας καταλαβαίνουν περισσότερο και να σέβονται τις ανησυχίες μας. Με αυτό τον τρόπο  θεωρώ πως θα επικρατεί ένα καλό κλίμα μέσα στη τάξη. Μια ωραία ιδέα θα ήταν μια ώρα την εβδομάδα να αφιερώνεται στη συζήτηση και επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν στη τάξη.

Μην ξεχνάμε επίσης πως το σχολείο είναι ο κατάλληλος χώρος για να ανακαλύψουμε κλίσεις και ενδιαφέροντα μέσα από εκπαιδευτικές εκδρομές, συμμετοχές σε καλλιτεχνικές δράσεις και μαθητικούς διαγωνισμούς.

Τα σχολικά χρόνια είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας και ελπίζω ύστερα από χρόνια να τα θυμάμαι με αγάπη νοσταλγία.

ΑΛΙΚΗ ΜΑΥΡΙΑ Γ3

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης