Πασχαλινά έθιμα μαγειρικής στην Κρήτη
-
Η περίοδος για την διαδικασία του Πάσχα στην Κρήτη είναι ιδιαίτερη και ξεκινάει απ’ τη νηστεία των σαράντα ημερών. Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ξεχωριστή για τις ετοιμασίες. Σε κάθε νομό της Κρήτης τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα διαφοροποιούνται αλλά πάντα ακολουθούν μια κοινή ” γραμμή” .
Μεγάλη Δευτέρα
-
Συνήθως μαζεύονται όλες οι “νοικοκυρές” (γυναίκες των σπιτιών) και φτιάχνουν παραδοσιακά Κρητικά κουλουράκια με αμμωνία (στην Κρήτη τα λέμε τσουρεκάκια).

Μεγάλη Πέμπτη
-
Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες “δίνουν την ψυχή τους” με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα παραδοσιακάπασχαλινά ανεβατά καλιτσούνια με μυζήθρα όπου μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν την Κυριακή του Πάσχα.

Μεγάλη Παρασκευή
-
Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, οι γυναίκες βάφουν τα κόκκινα αυγά όπου συμβολίζουν το αίμα του Ιησού.
Μεγάλο Σάββατο
-
Το βράδυ μετά την Ανάσταση απολαμβάνουν τη μαγειρίτσα και αρχίζουν τις ετοιμασίες για την αυριανή μέρα.
Κυριακή του Πάσχα
-
Στην Κρήτη, την Κυριακή του Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα σφαχτό, ρίφι ή αρνί και μ’ αυτό έκαναν διάφορα φαγητά όπως οφτό, βραστό, κοκκινιστό, αυγολέμονο. Σήμερα το έθιμο φαίνεται να ακολουθεί το σούβλισμα του οβελία μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα.
- Πηγές: http://supermarketnow.gr/blog
- Συντάκτης : Σπανάκη Μαρία
-
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.


