Στήλη: ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Το ηλιακό ρολόι

Από πολύ παλιά οι άνθρωποι υπολόγιζαν το χρόνο μετρώντας τις μέρες που περνούσαν.

Τι γινόταν όμως όταν ήθελαν να μετρήσουν χρονικά διαστήματα μικρότερα από τη μέρα;

Gnomon--21juin

Παρατήρησαν ότι τις ηλιόλουστες ημέρες οι σκιές των αντικειμένων όχι μόνο αλλάζουν μέγεθος, αλλά πέφτουν και προς διαφορετική κατεύθυνση.  Στερέωσαν ένα ραβδί στο έδαφος και παρακολούθησαν τη σκιά του. Κάπως έτσι κατασκευάστηκε το πρώτο ηλιακό ρολόι.

e6

Τα ηλιακά ρολόγια είναι ο αρχαιότερος τύπος ρολογιών. Επινοήθηκαν από τους Χαλδαίους περίπου το 2000 π.Χ. και διαδόθηκαν σε όλους τους λαούς του αρχαίου κόσμου.

Στην Αρχαία Ελλάδα, το πρώτο γνωστό ηλιακό ρολόι κατασκευάστηκε στη Σπάρτη από τον Αναξίμανδρο το Μιλήσιο το 600 π.Χ

Χρήσιμες πληροφορίες για τα ηλιακά ρολόγια θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://sundials.gr/

Δραστηριότητα

e1

Παρατηρήσαμε  πως τις ηλιόλουστες ημέρες  μεταβάλλεται η θέση και το μέγεθος της σκιάς μας. Σχεδιάσαμε τη σκιά μας στις 2.00 το μεσημέρι κι επαναλάβαμε το ίδιο μία ώρα μετά. Διαπιστώσαμε ότι η σκιά είχε αλλάξει θέση και ήταν λίγο μεγαλύτερη.

Έπειτα κατασκευάσαμε το δικό μας ηλιακό ρολόι. Σε ένα χάρτινο πιάτο σημειώσαμε τις ώρες της ημέρας και στο κέντρο στερεώσαμε ένα μολύβι. Αφήσαμε  την κατασκευή μας  σε ένα ηλιόλουστο σημείο της αυλής και κάθε ώρα πηγαίναμε να παρατηρήσουμε τις αλλαγές που γινόταν στη σκιά του μολυβιού. Ενθουσιαστήκαμε γιατί το ηλιακό ρολόι μας… λειτουργούσε!

e2

e3

e5

e4

Ολοήμερο τμήμα

Tο φως της ημέρας

iliosΟ Ήλιος ο Ηλιάτορας

ο πετροπαιχνιδιάτορας

από την άκρη των ακρώ

κατηφοράει στο Ταίναρο

φωτιά και το πηγούνι του

χρυσάφι το πιρούνι του

                     Οδυσσέας Ελύτης

Ο ήλιος είναι  το λαμπρότερο αστέρι του ουρανού. Το φως του φωτίζει τη γη, το φεγγάρι και τους άλλους πλανήτες που γυρίζουν γύρω από αυτόν.

iliako sistima

Το φως του ήλιου δημιουργεί την ημέρα και η απουσία του τη νύκτα. Ο ήλιος μας δίνει το φως και τη ζέστη. Είναι πηγή ζωής!

Καθώς η γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό της, συμβαίνει η μια πλευρά της να φωτίζεται από τον ήλιο και η άλλη όχι. Έτσι, οι τόποι που φωτίζονται από τον ήλιο έχουν μέρα και όσοι δεν φωτίζονται έχουν νύχτα.

Πείραμα

peirama

Φωτίζουμε με ένα φακό την υδρόγειο σφαίρα. Ο φακός παριστάνει τον ήλιο που φωτίζει τη γη. Καθώς η γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό της, η μία μεριά της φωτίζεται από τον ήλιο και η άλλη όχι.

Έτσι, οι τόποι που φωτίζονται από τον ήλιο έχουν ημέρα ενώ αυτοί που δεν φωτίζονται έχουν νύχτα.

imera nixta

Δραστηριότητες

Τι κάνω τη μέρα και τι τη νύχτα

nixta mera

 

Σε ένα μεγάλο κύκλο χωρίσαμε δύο τμήματα, γαλάζιο για την ημέρα και μαύρο για τη νύχτα. Ζωγραφίσαμε δραστηριότητες που κάνουμε την ημέρα και τη νύχτα, κόψαμε τις εικόνες και τις κολλήσαμε στα αντίστοιχα τμήματα του κύκλου.  Κατασκευάσαμε τέσσερα βελάκια, στα δύο ζωγραφίσαμε τον ήλιο – ημέρα, και στα άλλα δύο το φεγγάρι – νύχτα. Τα προσαρμόσαμε με διπλόκαρφο στο κέντρο του κύκλου. Τα παιδιά μπορούν να γυρίζουν τα βελάκια όπως ακριβώς εναλλάσσεται η μέρα με τη νύχτα!

Έπειτα, ζωγραφίσαμε τη μέρα και τη νύχτα

mera nixta2

Λίγες ζωγραφιές ακόμη για μια όμορφη μέρα!

zografiaNo4 zografiaNo3 zografiaNo2 zografiaNo1

 

zografiaNo5

Φως και σκιές

e1

Σκιές ουράνιων σωμάτων

mauros ilios

 Η Γη και η Σελήνη φωτίζονται από τον ήλιο. Όπως όλα τα διαφανή σώματα, όταν φωτίζονται δημιουργούν σκιά. Φαινόμενα που οφείλονται στη δημιουργία της σκιάς της Σελήνης και της Γης είναι:

  • Η έκλειψη του Ηλίου.
  • Η έκλειψη της Σελήνης.

  Τι είναι η έκλειψη;

  Πότε έχουμε έκλειψη σελήνης και πότε έκλειψη ηλίου;

  Έκλειψη συμβαίνει κάθε φορά που ένα ουράνιο σώμα μπαίνει ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη ή τον Ήλιο και εμποδίζει την ορατότητά τους. Υπάρχουν δύο είδη εκλείψεων, η ηλιακή και η σεληνιακή.

 Η έκλειψη της σελήνης

Καθώς η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, μερικές φορές έρχεται ανάμεσα στον ήλιο και στη σελήνη, με αποτέλεσμα η σκιά της σελήνης να πέφτει πάνω στη γη.

 ekleipsi selinis

 Η έκλειψη του ήλιου

Μερικές φορές η σελήνη περνά ανάμεσα στον ήλιο και τη γη. Η σελήνη τότε μπλοκάρει το φως του ήλιου να πέσει στη γη και μια σκιά πέφτει στην επιφάνεια της γης.

Η έκλειψη Ηλίου μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο από μια ορισμένη σχετικά μικρή περιοχή του κόσμου.
Η διάρκεια της είναι πολύ σύντομη, μόλις μερικά λεπτά.

 ekleipsi iliou ekleipsi iliouNo2

Δραστηριότητες

Δημιουργήσαμε μια κατασκευή που αναπαριστά τις κινήσεις της γης και της σελήνης γύρω από τον ήλιο.

Βάψαμε χάρτινα πιάτα και κατασκευάσαμε τον ήλιο, τη γη και τη σελήνη. Στερεώσαμε αυτά τα ουράνια σώματα με διπλόκαρφα, ώστε να κινούνται όπως η γη και η σελήνη γύρω από τον ήλιο.

 drastiriotita

 

Επιμέλεια Σύνταξης : Δέσποινα Γιουρούκη

Παρασκευή Μήντση

Φωτεινές πηγές

Ας γνωρίσουμε το φως! Δημιουργήσαμε κάρτες αναφοράς και μια παρουσίαση με φωτεινές πηγές.

fos_1 fos_2

 

Επιμέλεια Σύνταξης: Δέσποινα Γιουρούκη

Παρασκευή Μήντση

Tο φως της νύχτας..Φεγγαράκι μου λαμπρό!

paidaki

Και τη νύχτα έχουμε φως! Μόνο που μας φωτίζει λίγο! Πώς γίνεται; Από πού έρχεται αυτό το φως;

Όχι πολύ μακριά από τη γη υπάρχει ένα άλλο ουράνιο σώμα, το φεγγάρι.

Το φεγγάρι κινείται!

photoNo1

Γυρίζει γύρω από τη γη, γι΄ αυτό λέγεται δορυφόρος της γης. Το ταξίδι αυτό διαρκεί περίπου 29 ημερόνυχτα.

Κάνει μια κίνηση ακόμη. Γυρίζει γύρω από τον ήλιο, όπως και η γη. Ο ήλιος φωτίζει πάντα το ίδιο ημισφαίριο του φεγγαριού κι όχι το άλλο. 

Το φεγγάρι δεν έχει δικό του φως! Φωτίζεται από τον  ήλιο. Ο ήλιος στέλνει τις ακτίνες  στην επιφάνεια του και αυτό με τη σειρά του τις στέλνει σε εμάς που έχουμε νύχτα.  Το φως αυτό φαίνεται κάπως χλωμό και μας φωτίζει λίγο!

 photoNo2

Αν κοιτάξουμε μερικά συνεχόμενα βράδια τον ουρανό θα δούμε ότι το φεγγάρι δεν έχει πάντα το ίδιο σχήμα. Άλλες φορές είναι ολοστρόγγυλο, άλλοτε μισός κύκλος κι άλλοτε μοιάζει με μια φέτα πεπόνι. Λέμε ότι έχουμε «φάσεις της Σελήνης».

Όταν η γη βρίσκεται μεταξύ σελήνης και ήλιου βλέπουμε όλη τη φωτεισμένη περιοχή της σελήνης και λέμε ότι έχουμε πανσέληνο.

Όταν η σελήνη βρίσκεται μεταξύ γης και ήλιου έχει στραμμένη τη σκοτεινή πλευρά της προς τη γη και εμείς δεν μπορούμε να τη δούμε. Τότε έχουμε νέα σελήνη.

photoNo3

 

 Πείραμα

photoNo4a

Ανάβουμε μια λάμπα στη γωνία  ενός σκοτεινού δωματίου. Καθόμαστε στην αντίθετη γωνία και κρατούμε με τεντωμένα χέρια μια μπάλα. Η λάμπα είναι ο ήλιος που μας φωτίζει, το πρόσωπό μας είναι η γη και η μπάλα η σελήνη. Παρατηρούμε πως πέφτει το φως πάνω στην μπάλα. Μετά, περιστρέφουμε αργά την μπάλα γύρω από το σώμα μας. Βλέπουμε το φως πάνω στη μπάλα να περνάει από τα ίδια στάδια όπως κάνει και το φεγγάρι.

 Δραστηριότητες

 Ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε ένα μικρό βιβλίο με τις φάσεις της σελήνης.

photoNo4b

Χρησιμοποιήσαμε χαρτόνι για να αναπαραστήσουμε τη νύχτα και βαμβάκι για το φεγγάρι αντίστοιχα. Φωτίσαμε με ένα φακό – ήλιος για να δούμε τις φάσεις της σελήνης.

photoNo5

Εμπνευστήκαμε από την «έναστρη νύχτα» του Van Gogh και ζωγραφίσαμε ένα πίνακα με θέμα νύχτα με αστέρια!

 photoNo6 photoNo7

Top