Λαογραφικό μουσείο Κορίνθου

Το λαογραφικό μουσείο Κορίνθου ιδρύθηκε το 1976.

Οι πλούσιες συλλογές του που τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι. περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Το τριώροφο κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κορίνθου, περιβάλλεται από πλατεία, στην οποία έχει στηθεί και προτομή της ιδρύτριας του. Στο ισόγειο παρουσιάζεται ο αγροτικός βίος της περιοχής της Κορινθίας με πλούσιο υλικό από εργαλεία για τις βασικές καλλιέργειες, δείγματα κατοικιών, οικιακά σκεύη και μικροαντικείμενα. Στον ημιώροφο εκτίθεται ένα σύνολο από αστικά έπιπλα του 19ου αι. καθώς και βιβλιοθήκη με βιβλία του 17ου, 18ου και 19ου αι.

Στον πρώτο και δεύτερο όροφο του Μουσείου παρουσιάζονται γυναικείες και αντρικές φορεσιές, γιορτινές και καθημερινές, μεμονωμένα τμήματα ενδυμασιών, κοσμήματα, κεντήματα. Ο 3ος όροφος προορίζεται για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και τις περιοδικές εκθέσεις.

 

Σχολιάστε