Η ιστορία της περιοχής μας(Κόρινθος) Καλλίς

Η Κόρινθος προέρχεται από την Αρχαία Κόρινθο, μια πόλη κράτος της αρχαιότητας. Η περιοχή της πόλης κατοικείται πριν από το 3000 π.Χ. Οι ιστορικές αναφορές στην πόλη άρχισαν στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ., όταν η Κόρινθος άρχισε να γίνεται εμπορική δύναμη. Τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ. η πόλη κυβερνήθηκε από την οικογένεια των Βακχιάδων. Ο Κύψελος ανέτρεψε τους Βακχιάδες και από το 657 έως το 550 π.Χ. βασίλεψαν ως τύραννοι ο Κύψελος και ο γιος του Περίανδρος.

Γύρω στο 550 π.Χ., μια ολιγαρχική ομάδα ανέλαβε την εξουσία. Η κυβέρνηση συμμάχησε με την Σπάρτη και εντάχθηκε στην Πελοποννησιακή Συμμαχία, και η Κόρινθος συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους και τον Πελοποννησιακό πόλεμο ως σύμμαχος της Σπάρτης. Μετά την νίκη της Σπάρτης στον Πελοποννησιακό πόλεμο οι δύο πόλεις έλυσαν την συμμαχία τους και η Κόρινθος επεδίωξε μια ανεξάρτητη πολιτική στους πολέμους του πρώιμου 4ου αιώνα π.Χ. Μετά την μακεδονική κατάκτηση της Ελλάδας, η Ακροκόρινθος ήταν έδρα του τοπικού μακεδονικού στρατιωτικού φυλακίου μέχρι το 243 π.Χ., όταν η πόλη απελευθερώθηκε και εντάχθηκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, το 146 π.Χ., η Κόρινθος έπεσε και λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους.

Ως μια ανοικοδομημένη ρωμαϊκή αποικία του 44 π.Χ. η Κόρινθος άκμασε και άνθισε ως η διοικητική πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Αχαΐας.

Η Κόρινθος είναι πόλη και σημαντικός λιμένας του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου. Ιδρύθηκε ως Νέα Κόρινθος το 1858 μετά από ένα σεισμό ο οποίος κατέστρεψε τον αρχικό οικισμό της Κορίνθου, ο οποίος είχε αναπτυχθεί εντός και γύρω από τον χώρο της αρχαίας Κορίνθου.

Η πόλη χτυπήθηκε από νέο καταστρεπτικό σεισμό στις 22 Απριλίου του 1928, που κατέστησε την πλειοψηφία των σπιτιών ακατοίκητα και άφησε άστεγες 5000 οικογένειες. Ανοικοδομήθηκε, με τις σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές της εποχής, υπό την επίβλεψη του ΑΟΣΚ (Αυτόνομος Οργανισμός Σεισμοπαθών Κορίνθου), τον οποίον σύστησε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και προικοδότησε με 75 εκ. δραχμές, τα έσοδα του τότε Καζίνο Λουτρακίου και ετήσια επιπλέον επιχορήγηση 5 εκατ. δραχμές[4] Το 1933, μια μεγάλη πυρκαγιά οδήγησε στην εκ νέου ανοικοδόμηση της Κορίνθου.

Ο ισχυρός σεισμός 6.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 24 Φεβρουαρίου 1981 έφερε και πάλι την πόλη στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αλλά οι βλάβες ήταν περιορισμένες χάρη στο νέο αντισεισμικό κώδικα.

Αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Κορινθίας και την έδρα του ομώνυμου Δήμου, ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με 30.176 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Από την εισαγωγή του προγράμματος Καλλικράτης μέχρι σήμερα, ανήκει στο δήμο Κορίνθου.

 

Καλλίς

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

 

 

 

KORINTH

Σχολιάστε