ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, της σαρανταήμερης περιόδου νηστείας πριν το Πάσχα. Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Αποκριάς. Για το μαγείρεμα του κρέατος προτιμάται το ψήσιμο στα κάρβουνα για να αναδύεται η έντονη τσίκνα. Επίσης την ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, τόσο στο κρέας όσο και στο κρασί, για να μας θυμίζει το Πάσχα και τη χαρά της Ανάστασης.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης είναι πολύ παλιό και συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και αργότερα των Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης