Αναστάσιος Καρατάσος

Καρατάσος

Ο Γέρο- Καρατάσος γεννήθηκε το 1764 στη Δόμβρα της Βέροιας και μεγάλωσε στο Διχαλεύρι της Νάουσας.

Πολύ νέος σε ηλικία, μόλις 18 χρονών, αφήνει την οικογένειά του και φεύγει στα βουνά, όπου κατατάσσεται στο σώμα του καπετάν Ρομφέη. Δίπλα στον καπετάν Ρομφέη, ο Καρατάσος εκπαιδεύτηκε και απέκτησε μεγάλη πείρα στη σκοποβολή και στις πολεμικές τέχνες.

Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και μαζί με τον Γάτσο και τον Θεοδόση Ζαφειράκη οργάνωσαν την επανάσταση στην περιοχή της Μακεδονίας.
Το 1822 η Νάουσα επαναστατεί και ομόφωνα αναλαμβάνει την αρχηγία ο 57άχρονος τότε Γέρο–Καρατάσος.

Η σφαγή της Νάουσας

Η επανάσταση έχει ξεσπάσει στις περισσότερες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Νάουσα, παρ’ όλο που απολαμβάνει ειδικά προνόμια λόγω της παρουσίας της Βαλιντέ Σουλτάνας, ξεσηκώνεται για να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό.
Ο βαλής της Θεσσαλονίκης, Εμπού Λουμπούτ, με 20.000 άνδρες οργανώνει την επίθεση εναντίον της Νάουσας και στις αρχές Απριλίου αρχίζει την πολιορκία. Μετά από πολλές εφόδους και την απώλεια αρκετών Τούρκων στρατιωτών, καταφέρνουν ρήγμα στη θέση Αλώνια και μπαίνουν στην πόλη. Ο Καρατάσος μαζί με τον Ζαφειράκη και 500 συντρόφους αμύνθηκαν σκληρά για 3 μέρες, κλεισμένοι σε έναν πύργο νοτιοδυτικά της πόλης.

Μετά την καταστροφή της Νάουσας, η επανάσταση στην περιοχή της Μακεδονίας αποδυναμώθηκε. Οι Τούρκοι έκαψαν και λεηλάτησαν δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και με σουλτανικό φιρμάνι πέρασαν στα χέρια των Τούρκων όλες οι αγροτικές ιδιοκτησίες και τα τσιφλίκια.

Η Νάουσα συνέβαλε σημαντικά στην απελευθέρωση του έθνους και γι’ αυτό, με Βασιλικό Διάταγμα του 1955, φέρει τον τίτλο «ηρωική».

Ο Καρατάσος, ακούραστος και με το πάθος για την ελευθερία να μεγαλώνει περισσότερο μέσα του, δίνει σημαντικές μάχες σε Μεσολόγγι, Άρτα, Εύβοια, Σκιάθο και Αλόννησο. Μια από τις μεγαλύτερες μάχες ήταν αυτή ενάντια στον πασά της Αιγύπτου Ιμπραήμ, το 1824, που κατάφερε να του χαλάσει τα σχέδια για την κατάληψη της Ύδρας, αλλά και αργότερα, μαζί με τον γιο του Τσάμη, καταφέρνει να τρέψει σε φυγή τον στρατό του Ιμπραήμ μετά από φονική μάχη στο Σχοινόλακο της Μεσσηνίας.

Ο Τάσος Καρατάσος πέθανε σε ηλικία 64 ετών, στη Ναύπακτο, στις 30 Ιανουαρίου 1830.

Επιμέλεια Άρθρου: Γραμματικοπούλου Ελένη

Σχολιάστε

Top