Fairtrade (Δίκαιο Εμπόριο)

Fairtrade (Δίκαιο Εμπόριο)

Στις μέρες μας παρατηρούμε στα ράφια του supermarket όλο και περισσότερα προϊόντα με την επιγραφή fairtrade ή με αυτό το σήμα:

Καταγραφή

Όμως τι είναι το fairtrade;

Το fairtrade έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το κίνημα επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε εμπορεύματα ή προϊόντα που συνήθως εξάγονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες στις αναπτυγμένες χώρες  αλλά χρησιμοποιούνται επίσης στις εγχώριες αγορές, κυρίως χειροτεχνίες, καφέ, κακάο, ζάχαρη, κρασί, λουλούδια ,φρούτα και χρυσό.

Στις 6 Ιουνίου 2008, η Ουαλία έγινε το πρώτο έθνος δίκαιου εμπορίου στον κόσμο. Ακολούθησαν η Σκωτία τον Φεβρουάριο του 2013.  Το κίνημα δίκαιου εμπορίου είναι δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχουν πάνω από 500 πόλεις Fairtrade, 118 πανεπιστήμια, 6.000 εκκλησίες και 4.000 σχολεία που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα FairtradeSchools. Οι περισσότεροι έμποροι δίκαιου εμπορίου πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να πουληθούν τα προϊόντα μέσω των σούπερ μάρκετ για να επιτευχθεί επαρκής όγκος συναλλαγών που να επηρεάζει τον αναπτυσσόμενο κόσμο.  Το 2018, σχεδόν 700.000 μετρικοί τόνοι μπανανών δίκαιου εμπορίου πουλήθηκαν παγκοσμίως, με το επόμενο μεγαλύτερο εμπόρευμα δίκαιου εμπορίου να είναι οι κόκκοι κακάο (260.000 τόνοι) και μετά οι κόκκοι καφέ (207.000 τόνοι). Το μεγαλύτερο προϊόν στην αγορά από πλευράς μονάδων ήταν τα λουλούδια δίκαιου εμπορίου, με πάνω από 825 εκατομμύρια πωλήσεις.

Πηγή: Wikipedia

———————————————————————————————————————————

TA ΠΡΟΪΟΝΤΑ FAIRTRADE

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των προϊόντων Fairtrade και των μη Fairtrade;

Τα μη Fairtrade προϊόντα πιθανότατα δεν έχουν τηρήσει τους στόχους του δίκαιου εμπορίου. Στην εποχή μας, η αγορά των προϊόντων Fairtrade θεωρείται ακριβή σε σύγκριση με αντίστοιχα προϊόντα που πωλούνται. «Για παράδειγμα, ο καφές Fairtrade είναι φθηνότερος από δημοφιλή γνωστή εταιρεία καφέ που βρίσκεται στα καταστήματα».  Αλλά, υπάρχουν κάποια προϊόντα που είναι λίγο πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. «Όταν ένα προϊόν είναι πολύ φθηνό, σημαίνει μαθηματικά πως κάποιος άλλος το έχει πληρώσει πολύ ακριβά».  Ως καταναλωτές πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ο άλλος έχει δώσει τον ιδρώτα και τη ψυχή του για να παραχθεί το προϊόν που βρίσκεται στα χέρια μας. Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι πολλές φορές γινόμαστε υπερκαταναλωτικοί, όταν π.χ. αγοράζουμε δύο μπανάνες και τρώμε τη μια, η άλλη, πιθανότατα, θα πεταχτεί. «Θέλουμε 2 φθηνές σοκολάτες για την παραγωγή των οποίων έχουν εργαστεί ανήλικα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ή μπορούμε να καταναλώσουμε 1 πιο δίκαιη σοκολάτα;» Η απάντηση είναι 1 πιο δίκαιη σοκολάτα, καθώς έχει παραχθεί μέσω του δίκαιου εμπορίου.

Προϊόντα Fairtrade:
-Σοκολάτα
-Καφές
-Μπισκότα
-Παγωτό
-Ζάχαρη
-Σοκολατάκια
-Μπανάνες

 Εκτός από τα είδη διατροφής (καφές, σοκολάτα, ρύζι, τσάι, κρασί) μπορούμε να βρούμε επίσης χειροποίητα καλάθια, ρούχα, διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα, παιχνίδια, σαπούνια και άλλα. Προϊόντα Fairtrade πωλούνται από το 1946.

ΚαταγραφήΠηγή εικόνας: https://www.lidl-hellas.gr

Πηγή: e-charity.gr

———————————————————————————————————————————

Κείμενο από:  https://www.fairtrade.gr/

O Άνθρωπος και το Περιβάλλον πάνω από το Κέρδος!

H ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Η Fair Trade Hellas στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των περιθωριοποιημένων παραγωγών και εργαζομένων, αλλάζοντας τις αθέμιτες δομές του διεθνούς εμπορίου και συμμετέχοντας σ’ ένα κίνημα με χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, που αγωνίζονται υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

ΟΡΑΜΑ

Η Fair Trade Hellas οραματίζεται έναν κόσμο όπου ο υπεύθυνος καταναλωτισμός διέπει τις εμπορικές πρακτικές και δομές. Έναν κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας, απαλλαγμένο από τη φτώχεια, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον είναι σεβαστά.

Κείμενα: Δ.Σ., Σ.Τ., Δ.Τ

Εικόνες: Χ.Κ., Θ.Λ., Λ.Μ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης