Το τάε κβον ντο (κορεατικά χάνγκουλ: 태권도, χάντσα: 跆拳道) είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι μια από τις πιο διαδομένες και πλήρεις πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 το αγωνιστικό κομμάτι της μάχης (που είναι πλέον και το πιο διαδεδομένο) έγινε επίσημο ολυμπιακό άθλημα.. Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει «πόδι» ή «χτύπημα με το πόδι», Κουόν σημαίνει «χτύπημα με το χέρι» και Ντο σημαίνει «τρόπος ζωής» ή μυαλό. Επομένως Τάε Κουόν Ντο μπορεί να μεταφρασθεί ελεύθερα ως «Ο τρόπος να μάχομαι μόνο με το σώμα μου». Βασική αρχή του Τάε Κουόν Ντο είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι” αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν την πολεμική τέχνη.
Αν και το Τάε Κουόν Ντο το ξέρουμε ως ένα Άθλημα που δίνει έμφαση μόνο στα λακτίσματα, αν το ακολουθήσεις ως Πολεμική Τέχνη έχει απεριόριστα χτυπήματα με τα χέρια και πάρα πολλές τεχνικές αυτοάμυνας όπως ρίψεις και κλειδώματα.
Οι αρχές του Τάε Κουόν Ντο, όπως τις κατέγραψε ο ιδρυτής του αθλήματος Στρατηγός Τσόι Χονγκ-χι μέσα στην Εγκυκλοπαίδεια του Τάε Κουόν Ντο που ο ίδιος έγραψε, είναι οι εξής:
- Ευγένεια (Γε Ούι)
- Εντιμότητα (Γιομ Τσι)
- Επιμονή (Ιν Νάε)
- Αυτοέλεγχος (Γκουκ Γκι)
- Ακατάβλητο Πνεύμα (Μπαεκιούλ Μπουλγκούλ )
Αγωνιστικό Tae kwon do
Το Τάε Κβον Ντο χαρακτηρίζεται από θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης, στο στομάχι και όχι χαμηλότερα).
Κατά την διάρκεια ενός αγώνα, απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη ,η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF),οι λαβές, τα κλεισίματα, το σπρώξιμο, το γύρισμα πλάτης, η εκούσια πτώση. Οι κανονισμοί από το 2014, έχουν γίνει αυστηρότεροι, όπου προστέθηκαν οι παρακάτω απαγορεύσεις (παραβάσεις): η ακούσια πτώση ελλείψει ισορροπίας, η οπισθοχώρηση περισσοτέρων των 3 βημάτων, χωρίς αμυντικό χτύπημα, η κυκλική κίνηση γύρω από τον αντίπαλο.
Οι δυο αντίπαλοι φοράνε κάσκα, θώρακα, επικαλαμίδες, επιβραχιονίδες, γάντια και προστατευτικό μασελάκι στα δόντια και μάχονται σε 3 γύρους των 2 λεπτών. Ανάλογα με το τι χτυπήματα κάνουν και πού χτυπάνε (στο θώρακα: 2 πόντοι για απλό λάκτισμα, 4 πόντοι για περιστροφικό, 1 πόντος για γροθιά, ενώ στο κεφάλι: 3 πόντοι για απλό χτύπημα, 5 πόντοι για περιστροφικό) παίρνουν πόντους. Οι παραβάσεις δίνουν 1 πόντο στον αντίπαλο . Για την ασφάλεια των αθλητών, σε περιπτώσεις εμφανούς άνισου αγώνα, όπως της διαφοράς πόντων μεγαλύτερης των 20, ο αγώνας διακόπτεται από το διαιτητή. Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ο διαιτητής και από μεγαλύτερη απόσταση οι κριτές.
Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους, εκτός αν προκληθεί νοκ άουτ, και αποσυρθεί ο ένας εκ των δύο μαχητών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ακόμα και μετά τον χρυσό πόντο, νικητής ανακηρύσσεται, ο αθλητής με τα περισσότερα επιθετικά χτυπήματα.
Πούμσε Tae kwon do
Το Πούμσε (τεχνικό) Τάε Κβον Ντο αποτελεί μέρος της πολεμικής τέχνης και είναι ολυμπιακό αγώνισμα από το 2000. Περιέχει αυτοάμυνες, τεχνικές χεριών (αποκρούσεις και χτυπήματα με μέρη του χεριού), σπασίματα, ψηλά άλματα, πτώσεις και τις φόρμες (αγγλ.poomsaes). Αγωνιστικά στο Πούμσε Τάε Κβον Ντο κάθε ασκούμενος εκτελεί τέλεια τις φόρμες (δηλ. προκαθορισμένες κινήσεις) και βαθμολογείται αρνητικά με το οποιοδήποτε λάθος. Η ισορροπία, το ύφος, οι στάσεις, η εκκίνηση και το τελείωμα μιας τεχνικής, το σημείο της φωνής, ο συντονισμός ποδιών και χεριών καθώς και του άνω και κάτω μέρους του σώματος βαθμολογούνται με αυστηρότητα. Στο τεχνικό Τάε Κβον Ντο ο αθλητής δεν κερδίζει πόντους από την ώρα που θα ξεκινήσει την εκτέλεση της φόρμας, μόνο χάνει.
Πρωταθλήματα τεχνικού Τάε Κβον Ντο γίνονται συχνά σε όλο τον κόσμο και συμμετέχουν σε αυτά πάρα πολλές χώρες.
Το αγωνιστικό και το τεχνικό μέρος της πολεμικής τέχνης συνθέτουν το Τάε Κβον Ντο. Ονομασίες Πούμσε
1ο πούμσε: Ίλτζανγκ
2ο πούμσε: Ίτζανγκ
3ο πούμσε: Σαμτζανγκ
4ο πούμσε: Σα Τζανγκ
5ο πούμσε: Ο Τζανγκ
6ο πούμσε: Γιούκ Τζανγκ
7ο πούμσε: Τσιλ Τζανγκ
8ο πούμσε: Παλ Τζανγκ
Ονομασίες Νταν
1ο νταν: Κόρυο
2ο νταν: Κούμγαν
3ο νταν: Τέμπεκ
4ο νταν: Πιονγκβόν
5ο νταν: Σίπτζιν
6ο νταν: Τζιτέ
7ο νταν: Τσόνγκβον
8ο νταν: Χάνσου
9ο νταν : Ίλυο