Λατερνατζής

ΤΑ ΝΕΑ

 Ο Λατερνατζής είναι επάγγελμα που το συναντούσαμε ακόμη και στα αρχαία χρόνια. Η λατέρνα μέχρι τον Μεσαίωνα προοριζόταν για τη διασκέδαση της άρχουσας τάξης. Στην Αναγέννηση οι λατέρνες άρχισαν να κατασκευάζονται με γοργούς ρυθμούς ενώ άρχισαν να παίρνουν την τελική τους μορφή στα χρόνια των Ναπολεόντειων πολέμων. Ιδιαίτεροι τόποι όπου γνώρισε άνθιση το επάγγελμα του λατερνατζή είναι: Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Βουκουρέστι κ.α.

Ο λατερνατζής δουλεύει στους δρόμους και κυριότερα στις γειτονιές παίζοντας λατέρνα. Είναι δηλαδή πλανόδιος μουσικός. Γι” αυτό και οι συνθήκες εργασίας του είναι δύσκολες και τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Η λατέρνα είναι ένα μουσικό όργανο που παράγει μουσική με περιστρεφόμενο κύλινδρο με καρφιά που το καθένα είναι μια νότα. Χρειάζεται 800 ώρες κατασκευής και 7.000 καρφιά για τα 9 τραγούδια που παίζει.

Οι εποχές που είχε μεγάλη απήχηση ήταν: ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, Ναπολεόντειοι Πόλεμοι, 19ος και 20ος αιώνας. Σήμερα υπάρχουν περίπου 200 λατέρνες στην Ελλάδα αλλά οι περισσότερες είναι εκτός λειτουργίας και χρειάζονται επισκευή.

Άγγελος Α.  – Ανδρέας Γ. – Γιάννης Ν. 

Φαίδων Γ. – Μαριτίνα Π. – Δέσποινα Τ.

 

 Πηγές: Wikipedia – Τα Νέα –  Αντώνης Νασιόπουλος: Κατασκευαστής Λατέρνας (Βίντεο)

Φωτογραφία: Τα Νέα

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης