Εκδρομή στην Καλαμάτα

Στις 28 Μαρτίου του 2025 τα παιδιά της β γυμνασίου επισκεφτήκαμε την Καλαμάτα και πιο συγκεκριμένα το μοναστήρι της ιεράς μονής και των ιερό ναό της Υπαπαντής. Στις 8:00 η ώρα το πρωί αναχωρήσαμε από το σχολείο και κατευθυνθήκαμε προς το μοναστήρι. Όταν φτάσαμε φορέσαμε μαντήλια τυλιγμένα στη μέση μας και μπήκαμε μέσα. Εκεί ήταν κάποιες μοναχές οι οποίες μας υποδέχτηκαν και μας καθοδήγησαν μέσα στο ναό όπου καθίσαμε και μας είπαν μερικά πράγματα για το ναό και για τη ζωή τους. Μετά όταν βγήκαμε από το ναό μας κέρασαν κέικ, σοκολατάκια και χυμό.

Η μόνη είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αρχικά ήταν ανδρική μονή. Χαρακτηρίζεται από κτίσμα-πύργο με πολεμίστρες ύψους 10μ.Η μονή λεηλατήθηκε το 1770 κατά τα Ορλωφικά από τους Τούρκους, οι οποίοι σκότωσαν όλους τους μοναχούς και κατέστρεψαν τις τοιχογραφίες. Όμως, αντιστάθηκε σθεναρά κατά την επέλαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο με τους μοναχούς να θυσιάζουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το μοναστήρι. Το 1831, πάνω στο κατεστραμμένο τέμπλο του πυρπολημένου καθολικού κρεμάστηκε η φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας την οποία αποκάλεσαν «Μεγαλομάτα». Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η μονή προσέφερε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία της στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Το 1935 έγινε γυναικεία και το 1984 ανακαινίστηκε διότι εγκαταστάθηκε στη μονή μια ομάδα από ιδιαίτερα δραστήριες μοναχές, οι οποίες φρόντισαν για την αναπαλαίωση των κτισμάτων. Τέλος εορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Μετά την επισκεψή μας στην ιερά μονή της κοίμησης της θεοτόκου πήγαμε στον ιερό ναό της Υπαπαντής όπου μπήκαμε, καθίσαμε και η κυρία μας μας είπε κάποιες πληροφορίες για τον ναό. Τέλος πριν φύγουμε προσκυνήσαμε όλοι την εικόνα και να τραβήξουμε φωτογραφίες.

Ο ναός της Υπαπαντής, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Καλαμάτας, θεμελιώθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Αυγούστου 1873 από τον Αρχιεπίσκοπο Μεσσηνίας Προκόπιο Γεωργιάδη. Σεισμοί το 1886 και το 1986 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, αλλά ο ναός αποκαταστάθηκε πλήρως. Στα νοτιοανατολικά του, ένας πέτρινος σταυρός με κιγκλίδωμα σηματοδοτεί το σημείο όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα του παλιού ναού, με την επιγραφή: «Η πλαξ αυτή ενθυμίζει ιερόν και άδυτον».Η εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής, προστάτιδας της Καλαμάτας, βρέθηκε κατά την Τουρκοκρατία ύστερα από όραμα ενός κρυπτοχριστιανού ιπποκόμου. Σύμφωνα με τον θρύλο, το άλογό του χτυπούσε το πόδι του επίμονα σε ένα σημείο, όπου σκάβοντας, ανακάλυψαν την εικόνα. Αρχικά τοποθετήθηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου και μεταφέρθηκε σε διάφορους ναούς μέχρι το 1873, όταν εγκαταστάθηκε οριστικά στον σημερινό ναό της Υπαπαντής.

https://schoolpress.sch.gr/sxolikisfaira/files/2025/04/Snapchat-853145869.jpg

https://schoolpress.sch.gr/sxolikisfaira/files/2025/04/Snapchat-12927095662.jpg

 

Ύστερα από της επισκέψεις είχαμε μιάμιση ελεύθερη ώρα να φάμε και να κάνουμε τις αγορές μας στην κεντρική πλατεία. Όταν τελείωσε η ελεύθερη ώρα κατευθυνθήκαμε προς τα κτελ όπου μας περίμενε το λεωφορείο μας. Μπήκαμε στο λεωφορείο, μετρηθήκαμε και μετά αναχωρήσαμε για Σπάρτη. Συνοψίζοντας η εκδρομή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουν γιατί εκτός το ότι πέρασα καλά έμαθα χρήσιμα πράγματα που μπορεί να μην είχα ποτέ την ευκαιρία να μάθω.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης