Έρευνα για τον σχολικό εκφοβισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σχολικό Εκφοβισμό το Δίκτυο σχολείων μαθητικών εντύπων e- τύπος, το οποίο αποτελείται από τις συντακτικές ομάδες έντεκα σχολείων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποίησε έρευνα για τον κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Τα σχολεία που συμμετείχαν είναι:

1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού, 50ο Γυμνάσιο Αθηνών, 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης, 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης, 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 1ο Γυμνάσιο Βέροιας, ΕΝΕΕΓΥΛ Αργολίδας, ΓΕΛ Χορτιάτη, 2ο ΓΕΛ Ελευθερίου –Κορδελιού

 Οι συμμαθητές μου και εγώ συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν έχουν υπάρξει ως παρατηρητές, δηλαδή ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια μιας σκηνής σχολικού εκφοβισμού. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν έχουν υπάρξει θύματα, δηλαδή έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό, ενώ το μικρότερο ποσοστό,  έχουν υπάρξει θύτες, δηλαδή έχουν εκφοβίσει οι ίδιοι κάποιο άλλο παιδί. Το ερωτηματολόγιο είχε πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και μέσα από αυτές βγήκαν τα συμπεράσματα πως η «πλάκα» και ο εκφοβισμός είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το ερωτηματολόγιο μας βοήθησε να καταλάβουμε επίσης πως υπάρχουν πολλές μορφές εκφοβισμού, ενώ μπορούσαμε να γράψουμε και μια μικρή παράγραφο για το τι πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε (ως παρατηρητές, θύματα, ή θύτες) ώστε να σταματήσει ο εκφοβισμός. Κρατάμε στο νου  μας ότι όλοι μπορούμε να βελτιωθούμε και να μιλήσουμε για αυτό που βλέπουμε ή αυτό που μας συμβαίνει, ενώ επίσης πρέπει να καταλάβουμε το πως νιώθει ο άλλος και να το σεβαστούμε.

Στο βιβλίο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας, τον σχολιασμό τους από τις συντακτικές ομάδες των σχολείων καθώς και  ενδεικτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τους μαθητές/τριες, που συμμετείχαν στην έρευνα.  Το υλικό είναι πλαισιωμένο από εικαστικές δημιουργίες μαθητών/τριών των συντακτικών ομάδων.

Για να δείτε το βιβλίο, πατήστε τον σύνδεσμο:

https://read.bookcreator.com/OjXSj3dghFgzty8Z8u6uxE25J4i2/-8-eDSqASjGO-eQwgT3YjA

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης