Κάζα Μπατλό

Όταν ακούσαμε το όνομα του δράκου μάς κίνησε την περιέργεια να μάθουμε τι σημαίνει η λέξη Μπατλό. Προσπαθήσαμε όλοι να μαντέψουμε τι μπορεί να είναι αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι ψάξαμε στο internet και το βρήκαμε, δίνοντας ένα τέλος έτσι στην περιέργειά μας. Θέλετε να μάθετε και εσείς; Αν ναι τότε ακολουθήστε μας.

 Το Κάζα Μπατλό είναι ένα διάσημο κτίριο στο κέντρο της Βαρκελώνης και είναι ένα από τα αριστουργήματα του Αντόνι Γκαουντί. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γκαουντί για τον Josep Batlló, ένα πλούσιο αριστοκράτη, ως ένα σπίτι της αριστοκρατίας. Ο Señor Batlló έζησε στους δύο χαμηλότερους ορόφους μαζί με την οικογένεια του μέχρι τα μέσα του 1950.

Το κτίριο είχε υπόγειο, ισόγειο, τέσσερις ορόφους και ένα κήπο στο πίσω μέρος. Η οροφή είναι αψιδωτή και μοιάζει με την πλάτη από δράκο ή δεινόσαυρο. Μια θεωρία θέλει το στρόγγυλο χαρακτηριστικό στα αριστερά του κτιρίου, που καταλήγει σε έναν πυργίσκο και σταυρό, να είναι η λόγχη του Αγίου Γεωργίου (του πολιούχου της Καταλονίας), που έχει βυθιστεί στο πίσω μέρος του δράκου. Εξωτερικά η πρόσοψη του Casa Batlló δείχνει να έχει κατασκευαστεί από κρανία και οστά. Τα «κρανία» είναι στην πραγματικότητα μπαλκόνια και τα «οστά» είναι οι κολώνες υποστήριξης. Ο Γκαουντί χρησιμοποίησε ως πηγή έμπνευσης για την δημιουργικότητα του σε αυτό το κτήριο τα χρώματα και σχήματα που συναντάμε στη θαλάσσια ζωή π.χ. τα επιλεγμένα χρώματα της πρόσοψης είναι αυτά που βρίσκονται στα φυσικά κοράλλια.

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο τίτλος αυτός απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους. Η διαχείρισή τους γίνεται από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία απαρτίζεται από 21 κράτη-εταίρους, εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των κρατών-εταίρων για μια καθορισμένη περίοδο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή, την ονοματοδοσία και τη συντήρηση πεδίων ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.                                                              Αυτό το κτίριο είναι ένα εντυπωσιακό και πρωτότυπο έργο και σίγουρα αξίζει την επίσκεψη όλων μας. Όταν μεγαλώσουμε παιδιά σάς προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα μέσα σε αυτό να δείτε  πόση προσοχή έδωσε ο Γκαουντί στη λεπτομέρεια των σχεδίων του με το να σκέφτεται πράγματα όπως το μεταβλητό μέγεθος των παραθύρων ανάλογα με το πόσο ψηλά βρίσκεται το παράθυρο από την κορυφή του κτηρίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να διασφαλίσει ομοιόμορφες συνθήκες φωτισμού στον κάθε χώρο του σπιτιού.

Σίγουρα είναι μια όμορφη πρόκληση για όλους μας να επισκεφτούμε την Ισπανία κάποια μέρα και συγκεκριμένα τη Βαρκελώνη για να θαυμάσουμε αυτό το εξαιρετικό και αξιοθαύμαστο κτίριο του Γκαουντί!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης