Άντονι Γκαουντί

Ποιος ήταν  αλήθεια παιδιά ο  Άντονι Γκαουντί;

Ισπανός αρχιτέκτονας, γεννημένος στα μέσα του 18ου αιώνα. Πέθανε το 1926 στην Βαρκελώνη όταν τον χτύπησε ένα τραμ καθώς πήγαινε στη Σαγράδα Φαμίλια -στην οποία διέμενε τα τελευταία χρόνια για να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατασκευής της άμεσα- !  (εξαιτίας της ατημέλητης εμφάνισης του, τον θεώρησαν ζητιάνο και δεν του προσέφεραν άμεσα ιατρική βοήθεια με αποτέλεσμα 3 μέρες μετά το ατύχημα να πεθάνει!)

Όταν ο Γκαουντί πήρε μέρος στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Eusebi Güell είδε τα έργα του και ενθουσιασμένος ζήτησε να τον γνωρίσει. Η γνωριμία τους αποτέλεσε σταθμό στη ζωή του Γκαουντί. Ο Güell τού ανέθεσε να φτιάξει την οικία και ένα πάρκο, το Πάρκο Güell, που σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα της πόλης και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Του Γκαουντί δεν του άρεσε να κάνει προσχέδια των κτιρίων του αλλά προτιμούσε να φτιάχνει τρισδιάστατα μοντέλα έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει καλύτερα αυτό που είχε στο μυαλό του.

Δεν του άρεσαν οι ευθείες γραμμές και οι γωνίες αφού δεν υπάρχουν ούτε στη φύση αλλά προτιμούσε τις κυκλικές και τις καμπύλες. Δεν χρησιμοποιούσε τη φύση για να εμπνευστεί αλλά για να αναπτύξει αρχιτεκτονικές τεχνικές.
Το βασικό του έργο ήταν η Sagrada Familia, για την οποία αφιέρωσε περισσότερο από το 1/4 της ζωής του για να τη δημιουργία της και πάλι δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης