Η διαφορετικότητα μάς αφορά όλους

Ναι στη Διαφορετικότητα

 Ποίημα

Το 2006 ένας αφρικανός μαθητής έγραψε ένα ποίημα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα της χρονιάς.

Ας το μοιραστούμε!

                   Όταν γεννιέμαι είμαι μαύρος

                   Όταν μεγαλώσω είμαι μαύρος

                   Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος

                   Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος

                    Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος

                    Κι όταν πεθαίνω, ακόμη είμαι μαύρος

                    Κι εσύ λευκέ άνθρωπε,,,,,,

2 μωρα11

                    Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ

                    Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός

                    Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος

                    Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος

                    Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε

                    Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος

                    Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι

                    Και λες εμένα έγχρωμο;

 

Η διαφορετικότητα είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία τους διαφοροποιούν από τον λεγόμενο «φυσιολογικό μέσο όρο». Όταν αναφερόμαστε στη διαφορετικότητα, κάνουμε λόγο για διάφορες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων ή μεμονωμένα άτομα ,οι οποίοι διαφοροποιούνται σε ένα βασικό στοιχείο. Αν το καλοσκεφτούμε όμως η διαφορετικότητα μάς αφορά όλους.

Γιατί ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός, άρα μοναδικός!

Όλοι είμαστε διαφορετικοί σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικές κλίσεις, ταλέντα, διαφορετικά βιώματα και διαφορετικό ψυχισμό. Η διαφορετικότητα λοιπόν δεν πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά  σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, αλλά να αγγίζει τον καθέναν από εμάς.

Ο σεβασμός στο άνθρωπο είναι ένα διαρκές μάθημα που πρέπει να διδάσκεται μέσα στην οικογένεια από νωρίς. Είναι σημαντικό να μη φροντίζουμε μόνο την κάλυψη των υλικών αναγκών μας , αλλά να δείχνουμε το  σεβασμό μας  και να τονίζουμε 33ότι δεν πρέπει ποτέ για κανένα σωματικό ή ψυχικό χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ένα άτομο να ασκούμε σωματική ή συναισθηματική βία. Οφείλουμε να διδασκόμαστε και να θυμόμαστε τις πανανθρώπινες αξίες που θα μας κάνουν να δούμε πως οι άλλοι δεν είναι εχθροί, δεν είναι κακοί, παράξενοι, αλλά άνθρωποι διαφορετικοί με ξεχωριστά χαρίσματα και ικανότητες.

Η          Δ ι α φ ο ρ ε τ  ι κ ό τ η τ α        δ ε ν       ε ί ν α ι        ε χ θ ρ ό ς         μ α ς.

Αντιθέτως, είναι εκείνη που μας δείχνει την ποικιλομορφία και την ομορφιά της ζωής, είναι εκείνη που μας συμπληρώνει και μας αποδεικνύει πως το θαύμα της ζωής μπορεί να βιωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Είναι σπουδαίο να μάθουμε να βλέπουμε πάνω από τις όποιες διαφορές τους άλλους ως συνοδοιπόρους στον δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και  υπέροχο αγώνα της ζωής.

Όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι που κάνει τη ζωή να έχει νόημα.

Ο καθένας μας έχει να δείξει κάτι διαφορετικό και μπορεί με τη μικρή ή μεγάλη του δύναμη να βοηθήσει στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Η διαφορετικότητα αφορά τον κάθε άνθρωπο και αν κάποιος δεν μπορεί να δει αυτή τη μαγεία, αυτό είναι δικό του πρόβλημα.

Α ς   φ τ ι ά ξ ο υ μ ε  λ ο ι π ό ν   ό λ ο ι    μ α ζ ί    έ ν α ν   κ α λ ύ τ ε ρ ο    κ ό σ μ ο !!

Η εμπειρία δείχνει ότι η επαφή με τα άτομα που βιώνουν κάποιου είδους διαφορετικότητα έχει τελικά να μας προσφέρει πολλά, καθώς μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα ζωής. Ένα άτομο με οποιοδήποτε είδος διαφορετικότητας (π.χ. προβλήματα ακοής, όρασης, ομιλίας, χρώματος, ύψους, βάρους  κ.ά.) πέρα από τη διαφορετικότητα που το κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους έχει μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά τα οποία αξίζει να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε, ξεπερνώντας το φόβο και την προκατάληψη για το «διαφορετικό», υπερβαίνοντας στην πράξη στερεότυπα που μας κρατάνε δέσμιους στην επαφή μας με  τον συνάνθρωπο μας.

 Δείτε στο παρακάτω βίντεο  ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα που έχει τίτλο «Ο Μαυρούλης» της  Γεωργίας Κοκκινάκη

http://https://www.youtube.com/watch?v=3xjER_AgOyc

      Από τους μαθητές του 27ου Δημοτικού Σχολείου

      Από τους μαθητές του 32ου Δημοτικού Σχολείου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης