Στο πλαίσιο των φιλαναγνωστικών μας δράσεων, διαβάσαμε το βιβλίο «Από μακριά» της Αγγελικής Δαρλάση. Μέσα από την ιστορία της μικρής Άλη, ενός κοριτσιού Ρομά, γνωρίσαμε πτυχές της ζωής, της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρομά.
Αφού ολοκληρώσαμε την ανάγνωση, συζητήσαμε για τα συναισθήματα και τα μηνύματα του βιβλίου, μιλήσαμε για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που έχουν υποστεί οι Ρομά στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και για τη γενοκτονία τους από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενδιαφέρον και ευαισθησία, εκφράζοντας σκέψεις και προβληματισμούς.
Στη συνέχεια, προχωρήσαμε σε δραματοποίηση σκηνών της ιστορίας, δίνοντας ζωή στους ήρωες και προσπαθώντας να κατανοήσουμε βαθύτερα τα βιώματά τους. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες ζωγράφισαν αυτό που τους έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από την ιστορία, αποτυπώνοντας με χρώματα και εικόνες τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν.
Το βιβλίο «Από μακριά» μας βοήθησε να δούμε τον κόσμο με περισσότερη ενσυναίσθηση, να κατανοήσουμε τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας και να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό και ίσες ευκαιρίες.

