Η Μεγάλη Εβδομάδα

     Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα, δηλαδή από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο και ονομάζεται Μεγάλη, όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα που τελούνται στους Ιερούς Ναούς είναι σημαντικά για την Χριστιανική θρησκεία!

     Το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής των Βαΐων ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης μέρας, της Μεγάλης Δευτέρας, το ίδιο συμβαίνει και  με τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι το απόγευμα κάθε ημέρας τελείται ο Όρθρος της επόμενης. Οι τέσσερις πρώτες μέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου». Αναλυτικότερα:

 

Μεγάλη Δευτέρα

    Τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν τα Άγια Πάθη του Χριστού. Τη μέρα αυτή κυριαρχούν δύο γεγονότα:

    α) Η ζωή του Ιωσήφ, που με την περιπέτειά του – πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο – συμβολίζει τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

   β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός. Συμβολίζει κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών αρετών. 

Μεγάλη Τρίτη

   Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε δύο παραβολές:

   α) Της γνωστής παραβολής των δέκα παρθένων, που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.

   β) Των Ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και ότι πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξάνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

 

Μεγάλη Τετάρτη

    Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο. Συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη

    Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία διαβάζονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή. Παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο τον χώρο του ναού, ενώ ψάλλεται το «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου».

 

Μεγάλη Παρασκευή 

    Τη Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών». Ψάλλονται τα Εγκώμια σε τρεις στάσεις: Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ (α΄ στάση), Ἄξιόν ἐστί (β΄ στάση), και Αἱ γενεαὶ πᾶσαι (γ΄ στάση), μετά τα οποία πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού.

Μεγάλο Σάββατο

    Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και Πρώτη Ανάσταση, και το τροπάριο «Ἀνάστα, ὁ Θεός». Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός από όπου και διανέμεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως με το «Δεῦτε λάβετε φῶς» και το «Χριστός Ανέστη», που συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας, τους ασπασμούς της αγάπης και τη ρίψη πυροτεχνημάτων και βαρελότων.

Κυριακή του Πάσχα

    Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τη διάρκεια του οποίου το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες.

Πηγές

https://www.oodegr.com/oode/orthod/eortes/M.Bdomada1.htm

https://xristianos.gr/megali-evdomada-ti-einai-kai-ti-giortazoume-kathe-mera-tis/

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7_%CE%95%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Πέππα Ίριδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης