Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Ο χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συναντάμε κυρίως στις βαλκανικές χώρες και στις χώρες της μεσογείου. Στην Ελλάδα ο χαλβάς έφτασε τον 12ο αιώνα. Η λέξη «χαλβάς» προέρχεται από την αραβική λέξη «hulw» δηλαδή γλυκό.

Υπάρχουν αρκετά είδη χαλβάδων, αλλά ένας που συνηθίζουν να φτιάχνουν οι περισσότερες νοικοκυρές, είναι ο σιμιγδαλένιος.

 

           Υλικά για Σιμιγδαλένιο Χαλβά (νηστήσιμο)

  • 250g φυτίνη  ή 1 φλιτζάνι λάδι
  • 500g  χοντρό σιμιγδάλι
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1kg ζεστό νερό

 

 Εκτέλεση 

Σε μία μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα, βάλτε την φυτίνη. Όταν ζεσταθεί, ρίξτε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα. Έπειτα ρίξτε τα τρία φλιτζάνια από τη ζάχαρη, ανακατέψτε και προσθέστε το νερό, συνεχίστε το ανακάτεμα και ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη. Μετά  από 1 με 2 λεπτά, βγάλτε το χαλβά από την φωτιά, φορμάρετέ τον και σκεπάστε τον με μία πετσέτα. Αφήστε τον να κρυώσει και είναι έτοιμος.

 

Ένα απλό, εύκολο και σύντομο γλυκό που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια την περίοδο της νηστείας.

                                                                                                                                                                                                         (Σπιτική συνταγή της γιαγιάς μου)

 

 Σιαμπάνη Μαρία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης