Το πρόβλημα των αδέσποτων

Ο άνθρωπος απ’ όταν πρωτοεμφανίστηκε στη γη, μέχρι σήμερα, εξημερώνει και υιοθετεί ζώα για να του κρατάνε συντροφιά βλέποντας στα πρόσωπά τους πιστούς φίλους.

Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι αποδεικνύονται «λίγοι» και παρατάνε τα ζώα, που τους αγαπάνε και τους εμπιστεύονται, στο δρόμο, να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή τα ζώα χρειάζονταν περισσότερη φροντίδα και χρόνο απ’ όσο μπορούσαν να δώσουν οι άνθρωποι, είτε επειδή απλά αυτοί τα βαρέθηκαν.

Έτσι μεγάλος αριθμός ζώων εγκαταλείπονται και γίνονται αδέσποτα που μαζεύονται στις πόλεις και τα χωριά. Αυτά τα ζώα είναι απροστάτευτα και κινδυνεύουν πολύ από τα φυσικά φαινόμενα, όπως το κρύο ή την υπερβολική ζέστη, αλλά και την κακία και την αμέλεια των ανθρώπων που τα κακομεταχειρίζονται, κακοποιώντας τα με άσχημους τρόπους ή και πολλές φορές σκοτώνοντας τα . Για αυτούς του λόγους, τα αδέσποτα δημιουργούν «αγέλες» και  επιτίθενται  σε κατοίκους για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και το ένα το άλλο. Ενώ ζευγαρώνουν μεταξύ τους και αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό.

Αυτό το φαινόμενο οδήγησε πολλούς φιλοζωικούς οργανισμούς, να καθιερώσουν την 4η Απριλίου, ως την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα διοργανώνονται εκδηλώσεις με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για το καλό των ζώων και για τα διάφορα καταφύγια, αλλά και για την συλλογή ζωοτροφών. Επίσης γίνονται εκδηλώσεις και για να βρουν σπίτια πολλά αδέσποτα ζώα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, είναι ένα μέρος της κοινωνικής μας ευθύνης. Όσοι έχουμε κατοικίδια ζώα, οφείλουμε να τα στειρώνουμε, να τα φροντίζουμε και αν δεν μπορούμε, να τους εξασφαλίζουμε ένα καλό σπίτι. Ενώ όσοι σκοπεύουν να πάρουν κάποιο ζωάκι συντροφιάς, να μην αγοράζουν, αλλά να υιοθετούν κάποιο από τον δρόμο ή από ένα καταφύγιο.

Δείτε και αυτό: https://youtu.be/n5ffEULd2Zw

Ακούστε και αυτό:  https://youtu.be/aGCX–zomnk

 

πηγές: ΣανΣήμερα.gr

athens-technopolis.gr

Σιαμπάνη Μαρία

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης