Οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας

  Η καραντίνα είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς αφορά μια πανδημία που συνοδεύεται από φόβο, στρες και αφωνία. Αρκετά δύσκολη όμως, είναι η κατάσταση για τους εφήβους, καθώς ο εγκλεισμός και η αποκοπή από τους φίλους, τους έχει στοιχίσει αρκετά.

  Οι αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας στις ζωές μας είναι πολλές. Αρχικά δημιουργείται ένα αίσθημα αγωνίας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της άγνοιας του ανθρώπου για το άγνωστο καθώς κανείς μας δεν γνωρίζει πολλά για την κατάσταση  την οποία βιώνουμε. Επιπλέον υπάρχει ένα αίσθημα κατάθλιψης. Λόγω του εγκλεισμού νιώθουμε αποκομμένοι από όλους, είτε συγγενείς είτε φίλους, με αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή μεταξύ μας. Τέλος, υπάρχει και η αποκοπή του ανθρώπου από την δημιουργικότητα. Δηλαδή με την απαγόρευση που μας είχε επιβληθεί, δεν ήμασταν ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να κάνουνε ό,τι θέλουμε και είχαμε περιορισμένες δυνατότητες για να ασχοληθούμε με κάτι δημιουργικό, που να μας αρέσει.

  Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και κάποιες θετικές επιπτώσεις στις ζωές μας. Μια από αυτές είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με την οικογένεια μας. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης όλα τα μέλη της οικογένειας πλέον περνούν τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αφού υπήρχε για όλους αρκετός ελεύθερος χρόνος, να συζητάμε ή να παίζουμε όλοι μαζί,  κάτι που ίσως υπό άλλες συνθήκες  δεν ήταν εφικτό, καθώς λόγω του μεγάλου και εξαντλητικού φόρτου εργασίας των γονιών σπάνια υπάρχει χρόνος για παιχνίδια με τα παιδιά. Επίσης, ένα ακόμα θετικό που ίσως έχουν οι έφηβοι είναι ο ελεύθερος χρόνος. Έτσι αυτόν τον χρόνο μπορούν να τον αξιοποιήσουν διαβάζοντας για να καλύψουν τυχόν κενά ή κάνοντας κάτι που τους ευχαριστεί και τους γεμίζει.

  Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους μας. Όμως με λίγη υπομονή και πίστη θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε και μέσα από αυτή να βγούμε πιο δυνατοί.

                                                                                                                                                                                                       Έλενα Πανούση

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης