ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ανήκει  η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο Έλληνας ποιητής, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998,  στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης.

 

ΠΟΙΗΣΗ

Η ποίηση βρίσκεται παντού σε κάθε μια γωνιά

Από τις μεγάλες πόλεις ως και τα μικρά χωριά.

Άνθρωποι την χρειάζονται για να ζουν ειρηνικά

Και να εκφράζουν τις σκέψεις τους μέσα από τα γραπτά!

                                                                                                     Ματθαίος Τσίγκας (Γ2)

Η ποίηση στον άνθρωπο είναι σημαντική

Γιατί μιλάει για τον έρωτα και για τη ζωή

Μπορεί κάποιος να τη διαβάζει από μικρό παιδί

Και να τον συντροφεύει σε κάθε του στιγμή.

                                                                                                  Παναγιώτης Τσώκος(Γ2)

Στις δύσκολες ώρες που διανύουμε εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης είναι αφιερωμένη στον ποιητή της ΕΙΡΗΝΗΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

DSC05181

«Νικηφόρος Βρεττάκος, ο ποιητής της Ειρήνης»