Άγιος Τρύφωνας: Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας

Άγιος Τρύφωνας           

    Μάρτυρας  της  Χριστιανικής  Εκκλησίας.  Η μνήμη του  εορτάζεται την 1 Φεβρουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και 10  Νοεμβρίου από την  Καθολική Εκκλησία. 

    Ο Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των Ρωμαίων  αυτοκρατόρων Γορδιανού Γ, Φιλίππου του Άραβος και Δεκίου. 

  Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην  παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες  για να ζήσει. Συγχρονως, όμως, μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι σιγά σιγά ο Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του, κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεως του. Γρήγορα η ευσεβής ψύχη του δέχθηκε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός αξίωσε τον Τρύφωνα να θαυματουργεί.  

 Όμως  ο Άγιος θεράπευσε όχι μόνο κάθε ασθένεια, αλλά και εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές. Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός, πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητες του Τρύφωνα, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Ο αυτοκράτορας προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον Άγιο αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε. 

Όταν   αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριους διωγμούς  κατά των χριστιανών. Ο Τρύφων συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον των ρωμαϊκών αρχών. Εκεί του ζητήθηκε να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη του και όταν αυτός αρνήθηκε, υποβλήθηκε σε μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια. Στην αρχή κατατρυπήσαν το σώμα του με σπαθιά, έπειτα το έδεσαν από τα πόδια σε αλογάκι τον έσυραν σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες, στη συνέχεια τον έσυραν γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά και τέλος του καψάλισαν τα πλευρά με λαμπάδες. Του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία και όταν και πάλι αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του, τον αποκεφάλισαν.  

 

Μανώλης και Ελένη Βασιλείου

Γιώργος Χαρίσης

Θωμάς Μεσίτι

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης