Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Διμήνι του Βόλου και στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης

Μια εκπληκτική σχολική εκδρομή στο Διμήνι του Βόλου

του Παντελή Καραπάτσιου, μαθητή της Α΄ τάξης

Στις 12 Απριλίου του 2024 ημέρα Παρασκευή το σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης, πραγματοποίησε μία εκπληκτική εκπαιδευ-τική εκδρομή στο Διμήνι Βόλου με τους μαθητές της Α΄τάξης. Το Διμήνι είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Ευρώπης ο οποίος είχε κατοικηθεί στην Νεολιθική Εποχή (4.800). Μαθητές και εκπαιδευτικοί έμειναν έκπληκτοι από τις πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών αλλά και τις συνήθειες τους στην Αρχαιότητα. Στα σπίτια σε ένα σημείο της σκεπής υπάρχει μία τρύπα έτσι ώστε να φεύγει ο καπνός από τους φούρνους. Αυτή η λύση εκείνων των ανθρώπων, μας αποδεικνύει την ευρηματικότητα την οποία είχαν, αλλά και τη γνώση για το σωστό ως προς την υγεία. Επιπλέον φούρνος δεν υπήρχε σε ένα μόνο μέρος αλλά φαίνεται να ήταν φορητός διότι παρατηρούμε κενά διάσπαρτα στην πέτρα τα οποία μας παραπέμπουν σε ένα τέτοιο σχήμα. Το συγκεκριμένο μνημείο ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1896.

ΔΙΜΗΝΙ 5

Αξιοθαύμαστος επίσης είναι ένας θολωτός τάφος ανοιχτός για όλους τους επισκέπτες. Σύμφωνα με τα λόγια της ξεναγού, ο τάφος δεν είχε ανοιχτεί στο παρελθόν. Τα κτερίσματα, τα οποία όπως πίστευαν τότε συνόδευαν τον νεκρό στην άλλη του ζωή, βρέθηκαν και πέρασαν στα χέρια των αρχαιολόγων. Έτσι από αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει κλαπεί τίποτα από τους τυμβωρύχους.

Τέλος, συμπεραίνουμε ότι Αρχαίοι κάτοικοι του Διμηνίου είχαν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις για την εποχή και η επινόηση του θολωτού τάφου αυτού του πονηρού σχεδίου προς τους τυμβωρύχους, μας δείχνει ότι γνώριζαν κινδύνους και ήξεραν με πανέξυπνο τρόπο να τους αντιμετωπίζουν κατάλληλα.

ΔΙΜΗΝΙ 1     ΔΙΜΗΝΙ 2

Μία θαυμάσια εκπαιδευτική εκδρομή την οποία συνιστούμε ανεπιφύλακτα!!!

 

Έναν μήνα αργότερα, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε την Αρχαιολογική Συλλογή της πόλης μας, η οποία στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο και να θαυμάσουμε από κοντά τα εντυπωσιακά εκθέματα της περιοχής μας. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν τα  προϊστορικά ευρήματα, τα μεταλλικά και λίθινα αντικείμενα, τα πήλινα αγγεία και ειδώλια, τα ταφικά ευρήματα, οι επιτύμβιες  στήλες και τα αγάλματα των θεοτήτων. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο αύλειος χώρος με τις προϊστορικές ανθρωπόμορφες στήλες από τα Κρανίδια, αλλά και τα κιονόκρανα, καθώς και o πήλινος λουτήρας που μαρτυρούν την ύπαρξη εντυπωσιακών κτηρίων  στα ιστορικά χρόνια.

Οι υπάλληλοι του Μουσείου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και μας έδωσαν έντυπο υλικό για τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Η παρατήρηση των εκθεμάτων και της τοποθέτησής τους στον χώρο αποτέλεσαν την αφορμή να δημιουργήσουμε  στη συνέχεια το δικό μας μουσείο στον χώρο της Βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης (υπάρχει σχετικό άρθρο στο 3ο τεύχος του ψηφιακού περιοδικού μας).

μουσειο κοζανης-COLLAGE

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης