
Διδώ Σωτηρίου
Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το 1909 ήταν μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Το 1919 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Σμύρνη και μετά την καταστροφή του 1922 κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Φοίτησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το 1937 παρακολούθησε για λίγους μήνες μαθήματα γαλλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από το 1936 στράφηκε επαγγελματικά προς τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Γυναίκα» (ως αρχισυντάκτρια) και τις εφημερίδες «Νέος Κόσμος» και «Ριζοσπάστης» (αρχισυντάκτρια από το 1944). Πήρε μέρος στο συνέδριο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη το 1935. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1959 με την έκδοση του μυθιστορήματος «Οι νεκροί περιμένουν». Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Ένα κομμάτι του έργου της έχει γνωρίσει επιτυχία στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Τουρκία. Η Διδώ Σωτηρίου ανήκει στους Έλληνες πεζογράφους του μεσοπολέμου. Το έργο της κινείται στο πλαίσιο του ρεαλισμού με έντονη την παρουσία του αυτοβιογραφικού στοιχείου και της συναισθηματικής συμμετοχής του συγγραφέως στις περιπέτειες των ηρώων της, και αντλεί τη θεματολογία του από τη μικρασιατική καταστροφή, την περίοδο του εμφυλίου και την μετά τον εμφύλιο περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Με τα «Ματωμένα χώματα» η Σωτηρίου εγκαινίασε την πορεία της προς μια γραφή που συνδυάζει τη μυθιστορηματική τεχνική με μια προοπτική εξέτασης των θεμάτων της από ιστορική σκοπιά, πορεία που συνέχισε και στα δύο επόμενα μυθιστορήματά της την «Εντολή», με θέμα την υπόθεση Μπελογιάννη και το «Κατεδαφιζόμεθα». Τιμήθηκε με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, το 1983, με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το 1989, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το 1990 και με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, το 1995. Το 2001 η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου», το οποίο απονέμεται «σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα». Πέθανε στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου του 2004.
Είναι ευκαιρία την φετινή χρονιά αφού είναι και η επέτειος των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης να τιμήσουμε και τους ανθρώπους που πολεμήσανε αλλά και τον άμαχο πληθυσμό της Ιωνίας που σκοτώθηκε. Θα μπορούσαμε να διαβάσουμε το ιδιαίτερα γνωστό βιβλίο της «Ματωμένα Χώματα» όπου η συγγραφέας εξιστορεί πραγματικά περιστατικά από την Μικρασιατική Καταστροφή.
(Πηγή πληροφοριών για τη συγγραφέα: https://biblionet.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf/?personid=15706)
Ευαγγελία μπράβο. Πολύ καλή η προσέγγιση για την ζωή και το έργο της μεγάλης μας μυθιστοριογράφου και δημοσιογράφου.
ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ Η Δ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ.